28 Март 2024четвъртък16:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В градината на Павел Койчев

Оригиналите на именития скулптор зареждат с бяла енергия посетителите на парка-галерия край село Осиковица

/ брой: 170

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 4483

Именитият скулптор Павел Койчев бе почетен на Празниците на изкуствата "Аполония" с наградата "Аполон Токсофорос" за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Присъствието на твореца на фестивала бе съпътствано от откриването на неговата инсталация "Четири скулптури, забити в морето" в яхтеното пристанище на Созопол и представяне на изложбата "Морски загар" в галерията в Стария град. Онези, които все още прекарват лятната си отпуска на морето, може да им се насладят там, а пътувайки още по на юг - ще видят бронзовата женска фигура-фар на пристанище Царево, създадена от скулптора. Всички, които вече са се прибрали в София и са потънали в монотонното всекидневие, може да направят малко бягство през почивните дни на 70 километра от столицата по магистрала "Хемус" и да пообщуват с неговото творчество.
В парка-галерия "Оригиналите" в махала Владовци на с. Осиковица от пролетта на 2016 г. са се настанили над 50 творби, създадени от Павел Койчев от 1967 г. насам. Огромен транспарант осведомява спрелите на бензиностанцията за зареждане и отдих пътници, че само на 300 м от нея се намира приказно царство на белите хора. Следвайки отбивката, минаваме покрай езерце, в което млад пастир безгрижно крачи по водата, повел на паша овчето си стадо. "Водна паша" се нарича пространственият проект, монтиран там през 2009 г. и вдъхновил актьора и режисьор Филип Трифонов да заснеме документалния филм "Tres Jolies.bg".
След още стотина метра стигаме до дворна порта с табела "Отворено". На оградата са поставени няколко страници с творческата биография на скулптора, с когото ни предстои задочно да общуваме, работно време от 9 до 18 ч., ценоразпис със символични цени - 5 лв., за ученици и пенсионери - 3 лв., за групи над 5 души - 2 лв., и телефонният номер на "галериста". На просторна поляна зад оградата е разположена постоянната експозиция, част от гипсотеката на Павел Койчев. Гипсовите оригинали са облечени в специален материал, който ги прави недосегаеми за времето и атмосферните влияния. От тези модели са изработвани калъпи за отливането на фигурите от бронз. Много от тях се намират в паркове и частни колекции у нас и по света. Всичко това разказва любезният домакин на тази необичайна галерия под открито небе - собственикът на имота, бизнесменът Мирослав Михайлов, приятел, меценат и ценител на произведенията на Павел Койчев. Той посреща озовалите се - случайно или нарочно - на това странно място посетители и ги въвежда в творчеството на скулптора с любопитните истории на "Свирачът", "Семейството", "Човек с налъми", "Поклон", "Почивка", "Двама", "Пастир", "Майка с дете", "Женски торс", "Биволица", "Полегнал мъж", "Полегнала жена", "Седнала двойка", "Два торса", "Жена с протегната ръка", "Седнала жена на пиедестал", "Жена на лакът", "Наблюдател", "Скитник", "Бягащ мъж" и още, и още... Всички чудаци свободно и щастливо съжителстват - едни загледани в небето, други - в планинския хребет в далечината, трети - вглъбени в своите си разговори. Тези мъже, жени, деца, животни се променят всеки сезон - сега белите им тела изпъкват в детайли на фона на раззеленената природа, а зимата те сякаш изскачат из снега като видения всред ширналата се белота наоколо и извикват разни мисли и асоциации, сладкодумно разказва Мирослав Михайлов. По дърветата на малка дъбова горичка в края на поляната се гонят пъстри двуизмерни мъжки и женски фигури, подредени в изложбата "Явления и изкушения".
Всичко това може да се погледне и отвисоко - от терасата на втория етаж на причудливата къща "Градежът", както Павел Койчев я нарича - пластика, която може да се обитава. Съградена с основа от камък и стени от кал и преплетени пръчки, защитена отгоре с прозрачен навес върху солидна метална конструкция, отвътре къщата предлага уют, топлина и светлина, влизаща включително от прозорци, поставени на покрива. Осигурени са всички удобства, познати на градския човек, изработени от дърво и естествени материали, в стаи за спане, кухни, бани, салони с големи маси за приятелски срещи край камината, библиотека с мъдри и весели книги, една китара за акомпанимент на продължителни нощни разговори за изкуство.
Градината на Павел Койчев - място, където да намериш себе си...


Из биографията
Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. През 1966 г. завършва скулптура в ВИИИ "Николай Павлович". През 1982 г. организира първата си самостоятелна изложба. От 1984 г. се включва във всички по-важни национални изложби, организирани в страната и чужбина. През 1999 г. участва в изложението "Световни художници на хилядолетието" в централата на ООН в Ню Йорк. През 2002 г. е един от тримата художници, представили България на Международното биенале във Венеция. Павел Койчев е осъществил множество самостоятелни изложби и проекти в България и по света. Негови произведения са притежание на НХГ, на СГХГ, на галерии в страната и частни колекции в Австрия, Дания, САЩ, Белгия и др.
Павел Койчев е автор на проектите "Торният бръмбар" край НДК в София, "Стадото", "Обиталище" на пл. "Княз Ал. Батенберг" в София и пред църквата Notre Dame de la Chapelle в Брюксел, "Къщите, лятото, морето", "Ониксите", "Високомерна разходка", "Преносителят", "Под масата" и др. Павел Койчев е удостоен с много отличия за работата си, сред които наградите на името на Иван Лазаров и на Марко Марков.










Снимки авторката

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ