25 Април 2024четвъртък03:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

Какво се случи в СМГ

Как участващите в конфликта обясняват причините

/ брой: 170

автор:Велиана Христова

visibility 1177

Скандалът с едно от най-елитните училища у нас - Софийската математическа гимназия, продължава. Той се задълбочи, след като един от двамата съорганизатори на математическото състезание "Европейско кенгуру"- частно сдружение на математика Сава Гроздев, първо отказа да предостави задачите на децата, минали през другия организатор - Съюза на математиците в България, и се "поправи" едва след намесата на европейската организация майка "Кенгуру без граници". Оказа се обаче, че Гроздев е назначен в МОН по времето на Меглена Кунева за шеф на националната комисия за състезанието, въпреки очевидния конфликт на интереси. След областния кръг частното сдружение класира за националния етап единствено децата, минали през него, т.е. платили такса за участие в сдружението. Учениците от СМГ и от други училища, минали през Съюза на математиците, не бяха класирани, въпреки по-високите си резултати. С намесата на МОН и тези ученици бяха допуснати, а учителката от СМГ Петя Тодорова, която е подписала съзнателно неправомерния протокол на сдружението, бе уволнена преди 2 месеца от директора на СМГ Антони Стоянов, който твърди, че тя е качествен учител.
Миналата седмица обаче започнаха улични протести в подкрепа на Тодорова, а шефката на столичния регионален инспекторат Ваня Кастрева поиска оставката на Стоянов, защото не се справял с конфликта и разделял колектива и учениците. Искането за оставката бе подкрепено от зам.-министър Таня Михайлова и министър Красимир Вълчев. Кастрева поиска Стоянов да подаде оставка, ако не - проверка на МОН в гимназията е установила достатъчно нарушения за дисциплинарно наказание. Разбра се още, че Михайлова е оказвала натиск учителката Тадорова да бъде върната в СМГ. Тогава започнаха контрапротести на учители, ученици и родители в защита на директора, направил от училището номер едно и модернизирал материалната му база. По повод на конфликта БСП обяви, че ще поиска изслушване в парламентарна комисия на всички замесени страни, за да се реши той в полза на училището и на учениците. Предлагаме едно към едно становища на различни страни в тази история, която разстройва дейността на едно водещо училище в България.


Учениците не бяха равнопоставени
Становище на Съюза на математиците в България

В последните месеци в медийното пространство се тиражира невярното твърдение, че Съюзът на математиците в България (СМБ) е предал със закъснение в Министерството на образованието и науката (МОН) протоколите от проведеното на 18 март 2017 г. математическо състезание на Асоциация "Кенгуру без граници", известно у нас още като Областен кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".
СМБ е спазил указанията на МОН да предаде до 10 май 2017 г. протоколите от явилите се към СМБ ученици на състезанието. Това е направено на 9 май 2017 г.
В тези указания е напомнен и регламентът за класиране на националния кръг на състезанието. Ето защо СМБ е приложил и списък със 196 предложени участници за националния кръг със съответните точки.
Подобен, но без точки, списък с 392 ученици, явили се към другия организатор на състезанието - сдружение "Европейско кенгуру", се появява на страницата на Сдружението на 13 май 2017 г. Там този списък е наречен Протокол на класираните ученици от първи до дванадесети клас за националния кръг и е подписан от петима членове на Националната комисия за състезанието, назначена от министъра на образованието и науката. Мястото на един такъв протокол е на страницата на МОН, което организира националния кръг чрез тази комисия.
Съгласно регламента на състезанието до национален кръг се допускат приблизително 400 ученици. Следователно петимата членове на Националната комисия или не са били запознати с регламента, или са приели, че сдружението е единственият организатор на състезанието.
След подадени сигнали по този повод, на 16 май 2016 г. в МОН се проведе среща за преодоляване на възникналия проблем. Събитието е отразено на страницата на МОН на 1 юни 2017 г., два дни преди националния кръг. От страна на СМБ категорично бе заявено, че МОН трябва да упражни контрол върху Националната комисия за изготвяне на единен протокол на допуснатите участници до националния кръг съгласно регламента. От страна на МОН бе изразена позиция, че няма да се допусне неравнопоставеност на участниците към двамата организатори.
На 18 май 2017 г. трима от подписалите споменатия по-горе протокол подписват и протокол с предложените участници за националния кръг от СМБ, който отново е публикуван само на страницата на сдружението. Така, в разрез с регламента и със съмнителни отделни протоколи, за националния кръг са класирани 392+196=588 участници.
Твърдението, че това е направено с цел да се защитят интересите на учениците, означава тяхната равнопоставеност, тоест еднакъв праг за класиране на ученици от един и същи клас, независимо от организатора. Последното обаче не е спазено. Дали това не бе целта на протокола от 13 май 2017 г.?
               Проф. дмн. Николай Николов
                 председател на УС на СМБ
               Проф. дмн. Емил Колев
                 отговорник за състезанието       по линия на СМБ


Ако виновните не платят, ще трябва да платят невинните
Антони Стоянов, директор на СМГ


Време е да кажем истината!
При квота от 400 човека, които трябва да бъдат класирани на националния кръг, г-жа Тодорова е допуснала с подписа си 390, регистрирани само към единия организатор - сдружение "Европейско кенгуру". Нито един от участниците в този протокол не фигурира с резултата си от областния кръг на "Европейско кенгуру", който според регламента на състезанието е необходимо и достатъчно условие за участие в национален кръг. Единствените, които знаят кой от допуснатите до национален кръг ученици колко точки има, са членовете на Националната комисия. Липсва прозрачност, а тя е задължителна за национално състезание. Може да са допуснати деца, чиито резултати не отговарят на критериите на регламента, а такива с максимални да не са допуснати. Деца и родители не разбират какво се случва и няма как да проверят достоверността на резултатите.
Възникват въпроси:
1. Нима г-жа Тодорова е очаквала СМБ, където са регистрирани по-голямата част от математическите гимназии в страната (Варна, Бургас и др.), както и СМГ, да предложи за допускане до национален кръг общо 10 ученици? Все пак Националната комисия има право да допусне до 400 деца, а вече са допуснати 390.
2. Редно е членовете на Националната комисия да изискат от МОН протоколи с резултатите на двамата организатори и едва тогава да извърши класиране. Защо това не е направено?
3. Ето го фарсът - в зависимост от това при кой от организаторите се е явил ученикът, бяха използвани различни критерии за допускането му до национален кръг. Да поясним - класирането на СМБ е извършено, спазвайки регламента (например: за националния кръг при възрастова група V-VI клас от шестокласниците се класират учениците с максимални резултати или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, а от петокласниците - тези с максимални резултати или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната), а не гонейки броя, фиксиран от квотата.
Не отговаря на истината твърдението, че СМБ е закъснял с подаването на резултатите. Това се случва на 9 май, когато протоколите са официално входирани в МОН, както и изпратени по електронен път. Има начини да бъде доказано. Защо г-жа Тодорова се вкарва в такава плитка лъжа - да твърди, че СМБ не е представил навреме резултати?
Финалът - неравнопоставеното известяване на допуснатите до национален кръг или бойкот доведе до това, че вместо 586 деца, поканени да се явят на състезанието, участие взеха 455 ученици. Показателен е фактът, че 22% от номинираните не се явиха на заключителния етап.

Петя Тодорова, уволнената учителка от СМГ, пред БиТиВи:


Националният комитет е колективен орган аз сама мога ли да направя нещо? Не. Той (Стоянов) за мен е спрял на дата 14 май, а днес сме 29 август. Нещата трябва да се проследят като цяло, те се развиха в полза на децата. Явиха се децата от СМГ и от 8 до 11 клас, където са великите стипендии, първо, второ и трето място са на ученици от СМГ. Да, имаме разминаване с Антони Стоянов относно възгледа си за развитието на СМГ. Аз искам СМГ да се развива както е било досега, във всяка една област и наистина в името на децата. Лъскавата страна, медалите са следствие, не искам те да бъдат основата. Просто в един момент Стоянов намира повод. Няма как да се разбираш перфектно в работата, търкания винаги има. Но това не е основание този, който е над вас, да изкара веднага дисциплинарно уволнение.


Разбра се покрай скандала и още нещо - проверка на АДФИ е установила, че настоятелството на СМГ, в което е и Питя Тодорова, неправомерно е използвало общинска собственост за извънобразователна дейност. Стоянов се е опълчил срещу действията на настоятелството. Станалото на "кенгуруто" е поводът, но не и причината, смятат бивши възпитаници на СМГ. Истинската причина е борбата за контрола над парите, които влизат в СМГ от извънкласните дейности, например уроците. Той се осъществява от настоятелството, в което е и Тодорова, споделя баща, който твърди, че става въпрос за седемцифрена сума.
МОН трябва да огласи проверката на АДФИ и нарушенията на настоятелството, както и резултатите от собствената си проверка в гимназията.


 
     





 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ