18 Април 2024четвъртък21:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

200 момичета и момчета ще шлифоват талант в НАТФИЗ

Кандидатите могат да покажат най-доброто от себе си от днес до 10 септември пред 22 изпитни комисии

/ брой: 171

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1287

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документите си в НАТФИЗ. Приетите ще бъдат 200. 22 изпитни комисии, с близо 70 преподаватели и 27 изпитни пространства (сцени, ателиета, студиа) в трите сгради на академията, очакват да видят и оценят представянето на кандидат-студентите. Те ще разполагат с десет дни, от днес до 10 септември, за да покажат най-доброто от себе си, научи ДУМА от Десислава Димитрова, пиар експерт на НАТФИЗ.
Най-оспорвана се очаква борбата между кандидат-актьорите за класовете актьорство за драматичен театър на проф. Пламен Марков и проф. д-р Ивайло Христов, а също и за класа актьорство за куклен театър на проф. Боньо Лунгов. Проф. Пламен Марков ще избере първокурсниците в специалност режисура за драматичен театър, проф. Майя Петрова - в сценография за куклен театър, проф. д-р Чайка Петрушева - в сценичен и екранен дизайн, доц. Ясен Вълчанов ще ръководи театър на движението - танцов театър, а проф. д.н. Камелия Николова - театрознание и театрален мениджмънт.
Проф. д-р Станислав Семерджиев, проф. д-р Дочо Боджаков, проф. д-р Светослав Овчаров, проф. д.н. Мая Димитрова, проф. д-р Теодор Янев, доц. Иглена Русева, доц. Юрий Дачев, доц. Любомир Христов, доц. Росица Илиева и доц. Владислав Будинов ще определят първокурсниците в специалностите филмова и телевизионна режисура, филмово и телевизионно операторство, филмов и телевизионен монтаж, филмов и телевизионен звук, филмово и телевизионно продуцентство, фотография, анимация и виртуален дизайн, драматургия, екранни изследвания и журналистика.
НАТФИЗ ще обяви своите първокурсници на 11 септември. 200 момичета и момчета ще заемат местата в 16 бакалавърски и 6 магистърски програми на двата факултета - "Сценични изкуства" и "Екранни изкуства". 12, 13 и 14 септември са определените дни за записване.
69 академична учебна година ще бъде открита на 15 септември от 10 ч. в салона на Учебния драматичен театър от ректора проф. д-р Станислав Семерджиев. Събитието, на което новоприетите получават студентските си книжки, е изключително вълнуващо не само за първокурсниците и техните семейства, но и за останалите близо 600 студенти на академията, преподаватели, служители, гости и приятели. Непосредствено след официалната церемония всички новоприети първокурсници във факултет "Екранни изкуства" ще отпътуват заедно с водещите ги преподаватели към с. Бързия на 15-дневно, изнесено обучение "Основи на аудиовизуалното производство", което за четвърта поредна година се реализира с подкрепата на ОББ.

Изява на МФМИ "Виа Понтика"

Дни преди откриването на новата учебна година към Балчик се отправят четвъртокурсниците по актьорство за куклен театър на проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева. Избрани сред участниците на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика 2017", те ще представят НАТФИЗ на 11 и 14 септември с "Театрален концерт", чиято премиера се състоя на сцената на Учебния куклен театър в началото на 2017 г. Това е музикално-театрален спектакъл, в който музика, въображение, хумор и лирика се преплитат в едно, за да създадат визуални театрални решения, родени от настроението на музиката. Постановката е на проф. Румен Рачев, режисурата е на проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева, а вокален педагог и автор на фолклорните аранжименти е проф. Диляна Мичева.
 
Участие в МТФ "Сцена на кръстопът"

Вече завършилите студенти от класа на проф. д-р Ивайло Христов ще участват на 18 септември в 21 издание на МТФ "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Младите актьори ще представят "Комедия от грешки" от Уилям Шекспир, постановка Мартин Киселов. Спектакълът беше създаден, като част от обучението в академията, през октомври 2016 г. Повече от два сезона беше шумно приветстван от младата публика на Учебния драматичен театър. През април и май т.г. беше представен на професионалните сцени в Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас като част от II национално издание на НАТФИЗ "Учи в България, завладей света!".

Представяне на МКТФ "Пиеро"

"Театрален концерт" е част от специалната селекция на Десетия международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро 2017", който ще се проведе в Стара Загора от 24 до 29 септември. Изданието е юбилейно и включва куклено-театрални образци от Чехия, Мексико, Франция, Словения, Испания, Холандия, Русия, както и най-доброто от продукцията на българското куклено изкуство. Присъствието на заглавие от репертоара на Учебния куклен театър на НАТФИЗ е висока атестация не само за работата на студентите и преподавателите, но и за процесите на образование в академията. "Театрален концерт" ще се играе на 27 септември.

Новите заглавия

След успешното дипломиране през май на Випуск 2017 игралният репертоар на Учебния драматичен театър и Учебния куклен театър се раздели с 18 заглавия. НАТФИЗ се надява поне част от тях да продължат живота си след пренасяне на професионалните театрални сцени в страната.
От предходния сезон ще продължат да се играят "Театрален концерт" на клас проф. Румен Рачев, "За любовта и други демони" на клас проф. Маргарита Младенова, "Кум Лисан" и "Ревизорът" на клас проф. Здравко Митков. До края на май 2018 г. към тях ще се присъединят още 12 премиери, три от които копродукции.
Новите постановки за голяма сцена на Учебния драматичен театър ще бъдат "Нос" от Н.В. Гогол, постановка проф. дин Андрей Толшин, клас проф. д-р Александър Илиев, премиера на 27 септември; "Антихрист - суперзвезда" от Миклош Хубай, постановка на проф. Здравко Митков с неговия клас, премиера през октомври; "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир, постановка на проф. Маргарита Младенова с нейния клас.
Афишът на камерната Сцена 47 ще бъде попълнен от "Papas in Motion" - постановка на проф. д-р Атанас Атанасов с неговия клас и "Черна дупка" от Горан Стефановски, постановка на проф. Иван Добчев с неговия клас. До края на учебната година двата класа са планирали премиерите на "Хора с куфари" от Ханох Левин, постановка Мартин Каров, и "Процесът", постановка проф. Иван Добчев.
Репертоарът на Учебния куклен театър ще бъде обновен със спектаклите "О, темпора, о, морес" и "Кино-театър "Българан" - и двата на клас проф. Румен Рачев.
Сериозен се очаква да бъде броят на съвместните продукции. На този принцип ще бъдат реализирани заглавията "Георги Господинов" (работно заглавие) по стихове и проза на Георги Господинов, постановка Стилиян Петров, клас проф. Маргарита Младенова, и "Срещу тишината" - постановка на проф. Иван Добчев с неговия клас, копродукция между НАТФИЗ и ТР "Сфумато", а "Нахлуване" на студентите на проф. Иван Добчев ще бъде създаден съвместно с ДТ "Н.О. Масалитинов" в Пловдив.


"Комедия от грешки" ще играят дипломираните тази година студенти на проф. д-р Ивайло Христов на МТФ "Сцена на кръстопът"


Постановката на проф. Румен Рачев "Театрален концерт" ще представи НАТФИЗ на театралните форуми в Балчик и Стара Загора


Снимки Васил Борисов


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ