26 Април 2024петък01:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Критика

Сборник за маестро Димитър Вълчев

/ брой: 171

visibility 970

Георги ДРАМБОЗОВ

В поредицата "Бележити асеновградчани" на издателство "Еко Елан" намери място и бележитият българин Димитър Вълчев. В края на 2016 година в родното място на големия български композитор излезе от печат книгата "Маестро Димитър Вълчев - асеновградчанинът". Съставител е асеновградският писател и интелектуалец Йордан Кожухаров, голямо и безрезервно съдействие оказа и сестрата на Маестрото проф. Лили Вълчева. Използвани са откъси от мемоарната книга на Димитър Вълчев, която се нарича "Другата струна" и излезе в годината на неговата кончина (1995г.).                                                                     
Съставителят Йордан Кожухаров е председател на литературния клуб "Орфей" и на клуба "Една българска роза" в родния град на Маестрото, а този град през 2014 беше класиран като най-красив град за живеене у нас и на 17 май т.г. удостои своя именит син със званието "Почетен гражданин на Асеновград". В главата  "Другите за него" от книгата сборник са включени мемоари от такива хора на изкуството като театроведа проф.Кристина Тошева, музикалния продуцент на програма "Христо Ботев" и едноименното радио Екатерина Дочева, Найден Вълчев - поета, автор на текста на "Една българска роза" с музика от Димитър Вълчев, актьора Вели Чаушев, писателя драматург Катя Воденичарова и др. В главата "Поетичен епилог" пък срещаме посвещения на Маестрото от Георги Христов, Рамела Бохосян, Найден Вълчев и Елена Славкова. Приложени са и автентични сведения из биографията на големия композитор и театрал, за най-известните му творби, данни за създадената с много любов фондация на негово име, предложения до Общинския съвет в Асеновград, отличия и награди, които приживе е получил и т.н. На три страници е описана паметната вечер в негова чест, проведена на 13 октомври 2015 г. и онасловена "Една българска роза".
Всъщност, Димитър Вълчев прекарва само първите шест години в града на Асеневци, но в сърцето му градът си остава неговата първа люлка. Една година преди смъртта си той пише: "Какво чувствам към Асеновград? Преди всичко обич. Към люлката, към първата стряха. Това бяха щастливи години, които оставиха в душата ми вяра и оптимизъм..."
Чест прави тази книга на съставителя й Йордан Кожухаров, на всички, които участват с мемоари, стихове и лични впечатления от една изключителна творческа личност. Книгата възкресява завинаги паметта за този голям музикант и театрал на ХХ век, завещал ни огромно и жанрово разнообразно творчество. Прочетете я! Може и под звуците на "Една българска роза".





 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ