Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Изборът на поета

Боян Бойчев

1. Септември 2017 , брой: 171   596   0Имаше едно определение, че сме държавата на мъртвите поети. Толкова много са убити и самоубили се, напускали този свят в разцвета на своята творческа младост. Христо Ботев, Пейо Яворов, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Христо Ясенов, Никола Вапцаров, Христо Кърпачев, Пеньо Пенев... - това е само малка част от кохортата.
А останалите живи? Мнозина живеят, мечтаят и си отиват, разочаровани, унизени, често изпаднали в крайна бедност и нужда.
Неразбрани...
Забравени...
В античността поетите са били смятани за пророци - явно продиктувано от умението им да живеят в един по-различен, по-хармоничен и по-красив от реалния свят. А на олимпийските игри е имало състезания и по поезия.
Поетите са едни от носителите на Ренесанса.
Техните стихове през вековете са вдъхвали на хората вяра в свободата, в доброто, в любовта. Раздвижвали са заспалите мозъци и са им давали надежда.
И може би затова никога не са били удобни за властимащите, за статуквото. Заплащали са скъпо за мечтите си, които много често в сблъсъка с действителността са се оказвали мъртви копнежи.
Преди време един известен наш поет, спомняйки си младостта, казваше, че тогава джобовете им били пълни не с пари, а със стихове. Пълни били и залите, и студентските аудитории - с млади хора, жадуващи да чуят поезия. И поетите били уважавани, може би като в античността.
А днес къде си, поете? Днес, в бездуховното време, хранещо се с пошлост и произвеждащо пошлост. Къде е изящното ти слово? Счупено ли е то от бруталните изрази и грубости? И кой се вслушва в него?
Успя ли да привикнеш към делника и да се смириш? Да се влееш в ежедневното русло, водейки борба за насъщния? Притиснат от дива умора, отказа ли се от себе си? Ама че искаш стихове да пишеш - пиши си, ако намериш време. Ще ги издадеш с хиляди трудности и лишения и ще ги прочетат една шепа хора. Ама си имал мечти - кого го интересува. Парите днес са всичко. И ти трябва да бъдеш смазан. Ти с твоите мечти и стихове. Псевдокултурата, консуматорството - това властва, не разбра ли? 
Животът днес е материален до болка и до болка жесток. Твоите стихове, твоите мечти нямат значение. И ти си мъртъв, поете, ако не се приспособиш към новото време.
Но ти си мъртъв, поете, и ако направиш този компромис. Жив си мъртъв.
Затова продължавай да вървиш по прашните и несигурни улици на настоящето. И направи своя избор.
Но защо ли съм сигурен, че въпреки всичко, ще избереш все пак поезията...

 

 

 

Пегас

 • От редактора
  24. Ноември 2017 231
  42
  0

  Едно събитие ни раздели. Забележителната победа на Григор Димитров в Лондон предизвика патриотичен възторг, нашенска завист и тъжни размисли за обществото ни.
  А би трябвало да ни обедини. И нека това да са двете страни на една монета, но монета ценна.
  Успехите на спортистите са лицето на една нация. Факт, известен ни още от Древна Гърция, когато олимпийските шампиони са били...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"