27 Април 2024събота05:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Разбирателството в СМГ изглежда все по-непостижимо

Две групи протестират едновременно - "за" и "против" директора Антони Стоянов

/ брой: 171

автор:Велиана Христова

visibility 1432

С поредна пресконференция вчера продължи сагата със Софийската математическа гимназия. Учителите, които застанаха срещу директора Антони Стоянов, обявиха категорично, че няма да влязат в клас на 15 септември и няма да преподават, ако Стоянов остане на поста си.
Девет учители от СМГ застанаха пред журналистите, за да обяснят, че очаквали решение на конфликта с гимназията от институциите, но гражданската им позиция ги кара вече да говорят. В същото време обявиха, че няма да се занимават с казуса на математическото състезание "Европейско кенгуру", нито с уволнението на колежката им Петя Тодорова, макар това уволнение да е именно заради "кенгуруто". Напомням, че съорганизатори на състезанието са Съюзът на математиците и частното сдружение по математика Сава Гроздев, между които не от вчера има конфликт. Децата от различни училища могат да кандидатстват за областния и националния кръг през някой от двамата съорганизатори, като заплащат за участието си и такса. МОН обаче (по времето на Меглена Кунева) назначи Гроздев за председател на комисията за националния кръг на състезанието, което си е жив конфликт на интереси. Скандалът със СМГ се развихри това лято именно заради "кенгуруто", защото Гроздев първо не искаше да даде задачите на учениците, които участват чрез Съюза на математиците (СМБ), даде ги едва след намесата на международната организация майка "Кенгуру без граници". След това националната комисия начело с Гроздев класира за националния кръг само "неговите" деца, а едва след намесата на МОН бяха допуснати и останалите ученици, сред които - тези от СМГ. Съюзът на математиците в своя позиция също обяви, че децата от математическите гимназии са били ощетени при класирането от частното сдружение. Тъй като учителката Тодорова като участник в националната комисия подписа протокола "Гроздев" в ущърб на децата от СМГ, директорът Стоянов я уволни.  Зам.-министър Таня Михайлова поиска Тодорова да бъде върната, а след отказа на Стоянов шефката на Регионалното управление (РУО) към МОН Ваня Кастрева поиска той да подаде оставка. Разбра се, също, че пари от извънкласни дейности в СМГ са събирани от настоятелството, директорът нямал достъп до тях. Проверка на АДФИ към финансовото министерство пък установила, че настоятелството, в което е и Тодорова, се разпорежда с общинска собственост на СМГ не за образователни цели. Стоянов се опълчил срещу това. Започнаха протести на учители, деца и родители - от една страна, срещу директора, от другата - в негова подкрепа.
Успехите на водеща гимназия, каквато е СМГ, не се дължат на един човек, а на целия колектив и на работа с години, заявиха вчера протестиращите срещу директора. Те наистина не обелиха и дума за "кенкгуруто". Част от тях се оказаха членове или имащи отношение към настоятелството на СМГ. Според Надежда Буюклиева, учител по математика, своеволията на Стоянов не са само това лято. Основата на протеста им не е уволнението на Тодорова, то е последната капка, която преля чашата, заяви тя. В последните две години в СМГ, според нея, е потъпкан свободният дух, Антони Стоянов управлявал авторитарно. След разпореждането на МОН миналата година да бъдат пенсионирани учителите, придобили право на това, Стоянов буквално насила им дал заповедите, заявявайки: "От утре да не си на работа". А вече пенсионираните учители допускал в сградата само с охрана, макар това да е крайно обидно за тях, възмущаваха се педагозите. В училището навсякъде има камери, достъп до които има само Стоянов, заявиха те. Директорът не допускал в училищната сграда колегите си, които са в отпуска, и те можели да влизат само със специално разрешение.  
 Според протестиращите учители, в защита на Стоянов на улицата се били събирали хора, които не работят в СМГ. Те размахаха папка с протокола от проверката в СМГ, която МОН направи през лятото. В резултат на този протокол с много нарушение се формира мнението на Кастрева и на кмета Йорданка Фандъкова, която също била запозната с него. В същото време въпросният протокол се оказа с дата от последните дни, а учителите го имали, понеже им го дал родител, който го изискал от МОН по достъпа до обществена информация. Кога, не се разбра. Самите учители казаха, че не са го чели (!) и не могат да покажат за какви нарушения става дума в него, понеже нямали право да го огласят.
Завчера пък пресконференция даде директорът Антони Стоянов. Според него, когато започнали проблемите с "кенкгуруто", той бил помолен от работодателите си (РУО и МОН) да мълчи, за да не става скандал. Стоянов лоялно пазел мълчание, до последните дни, когато се разбра, че ще бъде уволнен. Няма за какво, твърди той. Според него, ако е недоволна от уволнението, Тодорова може да търси правата си в съда, не чрез публични и медийни скандали. Стоянов разказа, че преди месеци поискал от настоятелството да свика общо събрание на учителите, "за да се разберем" цивилизовано", но това не станало. Очаквах посредничество от МОН, но то се изрази единствено в натиск да отменя заповедта за уволнение на Тодорова, заяви Стоянов. Както ДУМА писа, след излизането си в отпуска Стоянов е оставил зам.-директорката Величка Велкова да го замества, а зам.-министър Таня Михайлова упражнила натиск върху нея да отмени заповедта на Стоянов за уволнението. Велкова отказа категорично да направи това. След това Стоянов издава заповед да го замества Десислава Рачева, но шефката на РУО Ваня Кастрева отменя тази заповед и назначава за заместващ директора Ивайло Ушагелов. В същото време Кастрева не разрешава на Стоянов да прекрати отпуската си и да тръгне на работа заради конфликта. Преди ден Ушагелов се нахвърли грубо върху събралите се пред СМГ в подкрепа на Антони Стоянов.            
 Докато течеше пресконференцията на недоволните от Стоянов вчера, пред МОН пък се събраха 40-50 души от групата, която протестира срещу заплахата за уволнение на директора.  Получих подкрепа от колеги в СМГ, заяви вчера сутринта Стоянов пред БНТ. В нашата гимназия учим децата да сме най-добрите, обаче когато играем по правилата, каза той. И добави: В случая един от играчите не играе по правилата и той трябва да бъде дисквалифициран. Според него, цяло лято се прави шоу. "Как да си подам оставката? 22 години съм в гимназията, от 6 години съм директор, от 3 години сме първенци, направихме нови разработки, инициативи. Световните шампиони по снукър дойдоха, направихме страхотни кабинети по роботика, деца преподават на деца", каза директорът на СМГ. Очаквам институциите да решат в полза на правото, каза още Антони Стоянов.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ