20 Април 2024събота18:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Крум Зарков:

БСП ще продължи да задава дневния ред на парламента

Вплитаме всички наши предложения в алтернативен бюджет, за да докажем, че при добро желание това е напълно възможно, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България"

/ брой: 171

автор:Юлия Кулинска

visibility 46

Крум Зарков е роден през 1982 година в София. Завършил е Университет Париж 1 "Пантеон-Сорбона", специалност международно публично право и право на международните организации. Работил е в комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 41-то и 42-то Народно събрание. Депутат от "БСП за България" в 44-то НС и зам.- председател на ПГ. Член е на ИБ на БСП. Владее френски и английски език.

"Левицата въвежда нов стил - не само да казва какво не става, а и да показва какво трябва да се направи"

- Г-н Зарков, днес се открива есенно-зимната сесия на 44-то Народно събрание. Какви са вашите очаквания? Ще се промени ли начинът на работа на депутатите?
- Надявам се парламентът да заработи по-ползотворно и най-после да бъде захранен с материала, който е необходим за неговата работа като законодателен орган, а това са законопроекти. Ние, социалистите, ще продължим със същия ускорен ритъм да предлагаме законопроекти в синхрон с предизборната си програма и да отстояваме обещанията си, дадени пред избирателите.
Припомням, че по време на първата си сесия парламентът по-скоро бездействаше. Той, образно казано, не успя да завърти колелото на активност и да направи дори един пълен оборот на дейност. Причината за това е най-вече липсата на идеи и на ясни политики на правителството, които да бъдат претворявани в закони. Във всяка парламентарна република, включително и в нашата, голяма част от законопроектите, които излизат от парламента, се внасят от Министерския съвет. Защото там са концентрирани политическата воля на мнозинството и административният капацитет на държавата. И ако той не дава достатъчен продукт, няма как да очакваме нещо съществено да се случва в парламента. Създава се вакуум, който бързо бива запълнен от безсмислени скандали и злостни нападки.
- На фона на безличното присъствие на управляващото мнозинство ярко се открои амбицията на БСП да задава дневния ред на парламента независимо, че е опозиция.
- Да, БСП като опозиция наистина беше инициативната и действащата политическа формация. Ние внесохме 17 законопроекта за една сесия, което за опозиционна партия е много силно постижение. Депутатите от "БСП за България" непрекъснато се опитвахме, ще го правим и по време на новата сесия, да преобразуваме парламентарните си питания в дебати по важни теми - здравеопазване, образование, социална политика, икономика. Задали сме повече от 300 въпроса към министрите. Ще продължим да работим със същия ритъм и упоритост.
- ГЕРБ представиха управленската си програма, 100 дни след като съставиха правителството, забравяйки, че по време на предизборната кампания твърдяха, че имат такава. Как бихте коментирали този факт?
- Нормалният политически процес изисква първо да има програма и около нея да се съставя правителство. Противно на всякаква политическа логика и традиция ГЕРБ направиха обратното. Смело мога да заявя, че програмата на кабинета е просто сбор от различни законодателни идеи и административни мерки, които са изтупани от различните министерства и са събрани в един обемист документ с надеждата, че никой никога да не го прочете. Това е техниката "отбиване на номера". Очевидно е, че в програмата няма ясно заявена цел, която правителството да си поставя, и да гони логично и последователно. Затова ще сме свидетели на медийни подскоци - един ден се захваща една тема, друг ден друга и резултатът накрая, в добрия случай, ще е никакъв, в по-лошия случай ситуацията в страната ще зацикля, вместо да се подобрява.
- БСП доказа, че е конструктивна и твърда опозиция. Ще запазите ли настъпателния си тон и критики към управляващите и през новия политически сезон?
- Опитваме се да дадем съдържание на клишето "конструктивна опозиция". Първото нещо, което постигнахме през изминалата сесия, е, че вече никой, обективно мислещ гражданин и анализатор, не може да отрече съществуването на опозиция. Опозиция има, тя е видима и тя е БСП. Опозицията критикува действията, но и бездействието на правителството.
Но ние се опитваме да въвеждаме нов стил, а именно не само да казваме какво не става, а и да казваме какво според нас би трябвало да се направи. А доказателство за това, че ще продължим по същия път, е нашият антикорупционен закон. Знаете, ние се противопоставихме на идеята за такъв закон и в миналия парламент. Тя беше на министър Кунева и до голяма степен философията на нейния законопроект е взета и от сегашното правителство. Но, казвайки само "не", ние изглеждахме сякаш сме против борбата с корупцията като цяло, а не против конкретен закон, който уж ще се бори с нея. За да излезем от тази клопка и отчитайки важността на проблема, БСП заяви: "Не, вашият закон не става и ето един по-добър". Но за да бъде наистина конструктивен този подход, трябва да има чуваемост както от партиите опоненти, така и от широката общественост като цяло.
- Подложихте законопроекта на обсъждане и проведохте консултации с неправителствени организации и държавни институции? Срещате ли подкрепа?
- Ние не търсим от хората, с които се срещаме, подкрепа или неподкрепа, тъй като това е политически въпрос, който ще се реши в парламента. Ние търсим тяхното експертно становище. Това е много сложен законопроект, защото той създава една изцяло нова институция, която има за цел да изтръгне корупцията от високите етажи на властта, тъй като каквото и да си говорим, рибата се вмирисва откъм главата. И ние не приемаме всяка критика като противопоставяне, напротив, опитваме се да видим къде има резон в нея. Но там, където мисля, че постигаме съгласие в срещите, които водим, е, че този орган трябва да се създаде специално за целта, която си поставя, а не да се прави сбириток от различни институции с различни функции, работещи по различни начини. Веднъж, установим ли този принцип, нататък детайлите ще се наредят и ние трябва да сме чувствителни и към аргументите на правозащитниците, и към аргументите на специализираните структури, които ще се занимават с прилагането на закона. Но като цяло оставам с впечатлението, че нашият законопроект среща разбиране.
- Кои ще са акцентите в дейността на социалистите през новия политически сезон?
- Ние ще продължим да поставяме две големи теми от нашата предизборна програма, а именно промяна на Закона за образованието така, че да се преодолее хаосът, който този нов закон създаде. Чакаме и решението на Конституционния съд, пред който атакувахме този закон. Ние вярваме в правотата на нашите аргументи и ако съдът се съобрази с тях, тогава, искат или не искат, управляващите ще трябва отново да  прегледат закона и, да се надяваме, да се вслушат в разумните предложения, които също изготвихме след голям брой консултации. Вторият важен акцент е икономиката и то през частта й родно производство. Виждаме с какъв голям хъс френският президент ходи из цяла Европа. Защо? За да защитава трудовия пазар на французите, понякога дори рискувайки да навлезе в противоречия с някои от основните принципи на Евросъюза. Не казвам, че ние трябва да правим същото. Казвам, че трябва да имаме достатъчно самочувствие да поставим и нашите интереси не конфронтационно, но достатъчно ясно, за да могат те да бъдат взимани предвид, когато се правят и общите политики. Казвам това и конкретно по повод предложението ни за промяна в Закона за храните, с която да задължим големите супермаркети да предлагат определено количество продукти, произведени в България.
Така че, българско родно производство и качествено образование, това е пътят към устойчиво икономическо развитие.
В социалната сфера ще заложим изключително много на изготвянето на алтернативен бюджет. Това е много важно, не само защото се вписва в нашата обща философия на "не само критика и алтернатива", а и защото внесохме страшно много законопроекти в социалната сфера на първата сесия - и за преизчисляването на пенсиите, и за майчинските, и за помощта за учениците. И всички тези предложения бяха отхвърлени с аргумента, че за тях трябват пари, а пари в бюджета няма. Затова за нас е особено важно да вплетем всички тези наши предложения в един алтернативен бюджет, за да докажем, че при добро желание това е напълно възможно.
-Неоспорима е консолидацията и подкрепата, която получава лидерът на БСП Корнелия Нинова. ПГ обмисля ли вот на недоверие за управляващите през есенно-зимната сесия на НС?
- Това е достатъчно сериозен въпрос, за да не се импровизира по него. Не сме го обсъждали още. Поводи за вот на недоверие вече има немалко. Но кога и по коя тема ще прецени групата. БСП има силна група и не само като бройка. Имаше опасения дали ще се справим, понеже много от нас сме нови депутати. Всъщност практически половината сме изправени за първи път пред тази висока трибуна. Мисля, че засега се справяме добре. Сигурен съм, че може и по-добре и ще работим в тази посока, изкарвайки все повече и повече говорители по отделните теми, включвайки все повече и повече хора в процеса не само на парламентарно, но и на обществено, медийно обсъждане. Мисля, че имаме качествена група, която тепърва ще се доказва.
- Политолози и анализатори прогнозират кратък живот на управляващата коалиция "ГЕРБ - ОП". Вашето мнение?
- Трудно ми е да отговоря, не защото нямам мнение, а защото като участник в политическия процес не бих искал да заемам позата на анализатор. Но две неща ми се виждат абсолютно очевидни. От самото си начало тази коалиционна сглобка е съставена не с ясна политическа цел, а с желание да се "наберат" необходимия брой депутати, които да доведат "Борисов 3" на власт. Поредното доказателство са трудностите при съставянето на програмата и в крайна сметка лошото й качество. Когато началото е такова, естествено е да се предположи, че непрекъснато ще прехвърчат искри, скандали, вероятно ще има смяна на министри, но доколко това ще бутне кабинета като цяло, зависи от много фактори. Важното за нас е възможно най-бързо БСП да се докаже пред себе си, а и пред широката общественост като партия, готова да поеме управлението на страната, не само без да предизвика сътресение, но и допринасяйки за съществено подобрение. Това е голямото предизвикателство пред БСП. Иначе не ще подминем нито една грешна стъпка на правителството. Такива ще има, такива вече имаше достатъчно. Оттам нататък е въпрос на време. Защото вижте каква е обществената атмосфера в момента. Атмосфера на съмнения, на недоверие и подозрение към партии, към институции, към политически лица, към всичко. Атмосфера на отчуждение и апатия, на всеобщо съмнение дали наистина нещо зависи от държавата и дали тя въобще е способна нещо да направи за хората. Докато ние не преодолеем чувствително тази атмосфера, не я заместим с приобщаваща среда, в която всеки един намира смисъл в собствената си работа и в участието си в публичните дела, ще преминаваме от една политическа криза в друга, без съществено да променяме нещата.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ