Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Звънете, живи сме!

Велиана Христова

1. Септември 2017 , брой: 171   549   0Цял клас първолаци се оказа изключен от видинско училище, където е записан и където децата са ходили в подготвителна група. Общината иска да ги премести в други училища, щото две седмици преди 15 септември се сетила, че в тях не достигат деца. Родителите протестират. Първо, има варианти да се запазят и маломерни паралелки. И второ - по-важно: не се бори демографска криза със случайни движения в последния момент. 
Демографската ни криза с бързи крачки върви към демографска катастрофа. А държавата прави всичко, за да я ускори. В последната година страната са напуснали 50 хиляди души - ще работят за чужди държави, там ще раждат и децата си. А МОН ще се хвали колко са се увеличили българските неделни школа в странство и ще се тюхка с колко са намалели генерациите, които ходят на училище тук. На властта не й пука, вижте програмата за управление на правителството. Там колкото искаш приказки за демография, за борба срещу кризата с децата и бла-бла-бла. Простете, но при проклетия социализъм имаше доказани практики - програмата за Странджа-Сакар с осигурената работа и жилища за желаещите да отидат в тези райони, с по-високите заплати свърши работа. Никой не говореше за празни села в Странджа и в Сакар допреди 30 години. Сега из тез села щъкат по пет баби и бият камбаната, ако мине гост, да ги чуе "комшуто" от турското село на баира отсреща, че са живи! А имаше, извинете, и т.нар. разпределение за завършващите висшисти, понеже имаше и работа. Принудително било. Може, ама България беше 9 милиона. Сега е под 7.
Няма да стане с ниските заплати и доходи, от които днешните "работодатели" не отстъпват, че и парите за стаж искат да махнат. Я кажете, къде го във Видинско туй пълнокръвно училище, та чак първолаци "разселвате"? 
 
     
  
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"