23 Април 2024вторник14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН спря учебниците за бедни и богати

Нацията негодува срещу "иновацията" на издателство "Просвета" да прави два вида книжки

/ брой: 171

автор:Велиана Христова

visibility 44

Най-голямото у нас учебникарско издателство - "Просвета", взриви социалните мрежи и институциите с решението си да пусне на пазара едновременно цветни и черно-бели учебници за VІІІ клас - едните по-скъпи (12 лв.) за по-богатите семейства, а другите по-евтинки (9 лв.) за бедняците. "Иновацията" оповести директорът на "Просвета", бившият журналист Никола Кицевски, пред БНТ в сряда. Учебниците от VІІІ до ХІІ клас се заплащат от родителите, затова при комплект около 200 лв. "родителите, които са по-притеснени", както обяви Кицевски, ще спестят около 60 лв. След думите му мрежата буквално завря от негодуващи българи, според които това е пряко разделение на децата в училище на бедни и богати, ново насърчаване на социалното разслоение и дискриминация по имуществен признак. По-късно вчера министър Красимир Вълчев спря разпространяването на черно-белите учебници.
От издателството уточниха, че съдържанието е едно и също, но черно-белият учебник е по-евтин (с 30%) и по-лек. Наредбата допуска черно-белите книжа да са на по-лека хартия. От сайта на "Просвета" се разбира, че за VІІІ клас черно-бял вариант има учебник по български език, по литература, по математика, по философия, по физика и астрономия, по химия и опазване на околната среда и пр.
Действащата в момента наредба на МОН за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала допуска да се печатат цветни и черно-бели учебници, но никъде не се казва, че може едновременно да има два вида учебници за един и същи предмет и клас, каквито прави "Просвета". Новият училищен закон на ГЕРБ, в сила от 1 август 2016 т., постанови, че по всеки предмет и клас може да се издават неограничено количество учебници и че МОН трябва да направи стандарт за учебните книжа. Проект за такъв стандарт бе обнародван с голямо закъснение от МОН в края на август т.г. и до 25 септември е общественото му обсъждане. В него също е записано, че учебниците може да са черно-бели, може да са и цветни. Но не едновременно за един и същ учебник.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира вчера като абсурд появата на учебници за богати и за бедни, която е абсолютно неприемлива. Това е поредното разделение в обществото, категорична бе тя. Нинова посочи, че решението на проблема е един учебник за един клас, по един стандарт, в цялата страна. Това предложение БСП направи при приемането на новия закон, но то бе отхвърлено от управляващите.
Омбудсманът Мая Манолова пък изпрати препоръка до министър Красимир Вълчев с настояване да измени своя заповед от 18 август т.г., като отмени издаването на черно-бели учебници и разпространението им. Скандално и дискриминационно нарече тя решението на "Просвета" на фона на постоянното говорене за равен достъп до образование на всички деца в България. Ролята на държавата е да се грижи за намаляване на социалните неравенства в обществото, добави Манолова.    
МОН не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца, се казва в официална позиция на МОН. Възможността да има цветни и черно-бели учебници е, защото в гимназията има предмети, които не изискват обезателно цветен печат, уточниха оттам. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, добавя обаче МОН. Учебниците на "Просвета" са одобрени от МОН, но от министерството определят пускането едновременно на черни и цветни учебници като "маркетингово послание", за което отговорност носело само издателството. Министър Красимир Вълчев от Стара Загора обяви, че спира черно-белите учебници и че "Просвета" трябва незабавно да прекрати кампанията си.



 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ