Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

МОН спря учебниците за бедни и богати

Нацията негодува срещу "иновацията" на издателство "Просвета" да прави два вида книжки

Велиана Христова

1. Септември 2017 , брой: 171   216   0Най-голямото у нас учебникарско издателство - "Просвета", взриви социалните мрежи и институциите с решението си да пусне на пазара едновременно цветни и черно-бели учебници за VІІІ клас - едните по-скъпи (12 лв.) за по-богатите семейства, а другите по-евтинки (9 лв.) за бедняците. "Иновацията" оповести директорът на "Просвета", бившият журналист Никола Кицевски, пред БНТ в сряда. Учебниците от VІІІ до ХІІ клас се заплащат от родителите, затова при комплект около 200 лв. "родителите, които са по-притеснени", както обяви Кицевски, ще спестят около 60 лв. След думите му мрежата буквално завря от негодуващи българи, според които това е пряко разделение на децата в училище на бедни и богати, ново насърчаване на социалното разслоение и дискриминация по имуществен признак. По-късно вчера министър Красимир Вълчев спря разпространяването на черно-белите учебници.
От издателството уточниха, че съдържанието е едно и също, но черно-белият учебник е по-евтин (с 30%) и по-лек. Наредбата допуска черно-белите книжа да са на по-лека хартия. От сайта на "Просвета" се разбира, че за VІІІ клас черно-бял вариант има учебник по български език, по литература, по математика, по философия, по физика и астрономия, по химия и опазване на околната среда и пр.
Действащата в момента наредба на МОН за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала допуска да се печатат цветни и черно-бели учебници, но никъде не се казва, че може едновременно да има два вида учебници за един и същи предмет и клас, каквито прави "Просвета". Новият училищен закон на ГЕРБ, в сила от 1 август 2016 т., постанови, че по всеки предмет и клас може да се издават неограничено количество учебници и че МОН трябва да направи стандарт за учебните книжа. Проект за такъв стандарт бе обнародван с голямо закъснение от МОН в края на август т.г. и до 25 септември е общественото му обсъждане. В него също е записано, че учебниците може да са черно-бели, може да са и цветни. Но не едновременно за един и същ учебник.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира вчера като абсурд появата на учебници за богати и за бедни, която е абсолютно неприемлива. Това е поредното разделение в обществото, категорична бе тя. Нинова посочи, че решението на проблема е един учебник за един клас, по един стандарт, в цялата страна. Това предложение БСП направи при приемането на новия закон, но то бе отхвърлено от управляващите.
Омбудсманът Мая Манолова пък изпрати препоръка до министър Красимир Вълчев с настояване да измени своя заповед от 18 август т.г., като отмени издаването на черно-бели учебници и разпространението им. Скандално и дискриминационно нарече тя решението на "Просвета" на фона на постоянното говорене за равен достъп до образование на всички деца в България. Ролята на държавата е да се грижи за намаляване на социалните неравенства в обществото, добави Манолова.    
МОН не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца, се казва в официална позиция на МОН. Възможността да има цветни и черно-бели учебници е, защото в гимназията има предмети, които не изискват обезателно цветен печат, уточниха оттам. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, добавя обаче МОН. Учебниците на "Просвета" са одобрени от МОН, но от министерството определят пускането едновременно на черни и цветни учебници като "маркетингово послание", за което отговорност носело само издателството. Министър Красимир Вълчев от Стара Загора обяви, че спира черно-белите учебници и че "Просвета" трябва незабавно да прекрати кампанията си.

 

 

 

България

  • Елена Йончева показа нови кадри - в 7,52 ч. на 21 ноември преградното съоръжение е като прегазено с булдозер
    24. Ноември 2017 231
    554
    0

    Нови доказателства, че струващата близо 200 млн. лв. телена ограда по границата с Турция продължава да се разпада, представи вчера Елена Йончева. На снимките, направени в района на Малко Търново в 7,52 ч. на 21 ноември, се вижда, че т. нар. преградно съоръжение е смачкано на земята като прегазено с булдозер. "Става въпрос за огромна корупционна...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"