Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Икономика на алъш-вериша

Ася Гардели

1. Септември 2017 , брой: 171   871   0През 2016-а продукцията в строителния сектор спада с над 6,3 млрд. лв. в сравнение с предходната година (стр.6). Според експерти причината е в прехваления от властта нов Закон за обществените поръчки. Именно той пречел секторът да се оттласне от дъното. Не трябваше ли същият този закон да не слага прът в колата на бизнеса и да елиминира корупцията? Същевременно управляващите не спират да се хвалят именно с инфраструктурни проекти, които са все по обществени поръчки. И се печелят от "богоизбрани" фирми.
Че икономиката буксува, показват не само опасенията на предприемачите за влошаване на бизнес климата, а и данните на НСИ, че през миналата година с 40 хил. са се увеличили фирмите без дейност. Иначе Борисов говореше за 6% ръст на икономиката....
Статистиците изчислили още и спад в добивната промишленост, в производството на ток и парно, както и в продукцията от научни изследвания. Общо 3 млрд. лв. по-малко продукция идва от нефинансовите предприятия. Проблемът е, че делът на промишлеността и строителството намалява под 10%, докато огромната част се пада на услугите и търговията. Явно икономиката ни се крепи само на алъш-вериша и услугите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"