Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Февруари 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Европарламент

Неков: Отивам в Брюксел с мандат от българските пчелари за бъдещето на сектора

Евродепутатът лансира идеята ЕС да създаде марка "Мед от Европа" на конференцията "Възможности и предизвикателства пред пчеларството в ЕС и България"

Дума

1. Септември 2017   574   0
Снимка


Европейският орган по безопасност на храните в най-кратки срокове да извърши изследвания на всички вещества, особено за растителна защита, които застрашават здравето на пчелите. Това е едно от основните предложения за допълнения в доклада на ЕП "Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС", което бе прието на конференцията "Възможности и предизвикателства пред пчеларството в ЕС и България", организирана от евродепутата Момчил Неков. С другите допълнения се призовава Европейската комисия да определи меда и други пчелни продукти като "чувствителни продукти" и да ги изключи от преговорите за споразумение за свободна търговия. Акцент беше и предложението за пълна забрана на неоникотиноидните пестициди.
Най-големият проблем се състои в разпространението на фалшив мед на вътрешния пазар, което доведе до спадането наполовина на покупната цена на пчелния мед спрямо 2014 г. Това поставя европейските пчелари в безнадеждно положение. Бюджетът на ЕС за пчеларските програми трябва да бъде увеличен с 47,8%, което се равнява на 47 млн. евро годишно. Тези констатации и предложения, залегнали в проекта, бяха одобрени от присъстващите експерти и производители.
"Целта на днешната конференция беше да консолидираме позицията на българския пчеларски сектор и вярвам, че в голяма степен успяхме. Обединихме се около тезата, че пчеларството трябва да получи видимост заради огромната роля, която имат пчелите чрез опрашване на голяма част на селскостопанските култури, но също така и запазване на биологичното разнообразие. Предизвикателствата пред сектора у нас са специфични, но днес изградихме позиция с конкретни предложения, които ще бъдат представени и включени в бъдещия официален документ на Европейския парламент", заяви Момчил Неков.
На конференцията бяха представени и тенденции в сектора у нас, а именно проблемът около обединението в сектора; ролята на дигитализирането и въвеждането на нови технологии като решение в развитието на пчеларството у нас.
Във форума участваха представители на браншови организации, Държавен фонд "Земеделие", МЗХГ, експерти. Ресорната комисия в ЕП се очаква да приеме документа през ноември, а гласуването в пленарна зала ще е в началото на следващата година.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"