25 Април 2024четвъртък16:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП отказва преговори за имитации на борбата с корупцията

Проектозаконът на социалистите тръгва към пленарната зала, след като бъдат добавени предложенията от гилдията и членовете на БСП

/ брой: 172

автор:Павлета Давидова

visibility 40

Управляващите предлагат поредната имитация на борба с корупцията за отчет пред предстоящия мониторингов доклад. С тази констатация пред членовете на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова отговори в събота защо левицата не желае да подкрепи предложенията на кабинета. "Не е предвидено техният орган да се бори с корупционни престъпления. Не е предвидено да има разследване, да се събират веществени доказателства. Да се предават на прокуратура и съд, и да има справедливост", уточни тя. "Зарът е хвърлен и няма връщане назад. В такъв момент се намираме, другарки и другари. Или започваме истинска борба с корупцията, или за пореден път има имитация. Народът няма да го разбере и ще помете всички. Във всички години на прехода имитация за борба с корупцията много - резултат никакъв. Чувството за несправедливост продължава да расте. Аз моля за позиция тръгваме ли като един в тази битка? Тръгваме ли като юмрук в битката с паралелната държава - с действие, а не само на думи", попита съпартийците си социалистката.
БСП би приела призивите да обедини най-доброто от двата законопроекта само при три условия. Първото изискване е новият орган да води разследване и истинско събиране на доказателства, а не само с констатации. Останалите две условия са да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, а председателят му да е назначен от президента. "Днес правителството е на Бойко Борисов. Утре ще е наше. Законът е принципен и не може изпълнителната власт да си назначава председателя на органа, който ще ги контролира и председателят да предлага членовете, които ще контролира. Този, който краде от четири тона суджук до няколко милиона в НДК ще си назначава хората, които ще го контролират", категорична бе Нинова. Тя добави, че БСП няма да участва в преговори, ако зад името на България отново стои стремежът на политико-олигархичната мафия да се скрие и да си гарантира и през този сезон съхранение и увеличение на личното богатство за сметка на националното.
Докато БСП обсъждаше антикорупционната тематика, Цветанов и Бойко Борисов се включиха с коментари от Варна, където с финансиране от немска фондация организираха т.нар. лятна академия за младежката си организация. Цветанов реши, че социалистите са преписали над 70% от гербаджийските идеи, и обяви, че партията му била срещу превръщането на България в президентска република. "Българската конституция казва, че сме парламентарна република. Има член, който казва, че президентът може да назначава и други извън изброените служби, ако със закон му бъде възложено това. И през ум не ни е минавало да променяме държавното устройство и Конституцията", контрира Нинова. Тя подчерта, че гаранция за парламентаризма ще е изборът на зам.-председатели по предложение на парламента. БСП иска новото звено да се отчита пред депутатите, тепърва предстои да бъде уточнена периодичността. Ще се разпише и процедура по назначаването на председателя, дори от президентската институция изрично са изискали такъв текст.
 Борисов заяви, че откакто е в политиката, БСП имали две възможности за приемането на антикорупционен закон, но вместо това през 2008 г. приели закон, който оневинявал всяка корупция в държавата. Той призова ПГ на ГЕРБ да не влиза в спор с БСП по антикорупционното законодателство. Премиерът "задължи" младежите и депутатите от ГЕБ да прочетат предложението на БСП, защото то показвало "истинската същност на БСП". "3 пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, т.е. от закона си за амнистията от 2008 г. и да каже: "Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон" - с радост ще я изслушам", опита да се обясни Борисов. Нинова се възмути, че вместо дебат по законопроекта, ГЕРБ измества фокуса върху това "чиста" партия ли е БСП, за да се бори с корупцията. Тя подчерта, че законът за амнистията не спира разследванията по престъпления.
Самият законопроект и препоръките от проведените със съдии, адвокати и прокуратурата срещи бяха обсъждани повече от 2 часа. Членът на ИБ Крум Зарков разказа за хронологията и някои от препоръките. Някои от партийците отбелязаха, че пленумът е свикан, без да получат писмено добавените изменения. Чуха се мнения, че контролът на новото звено е важен. Всяка власт, която обсеби това, ще обезличи самата институция, отбеляза Янаки Стоилов. Стана ясно, че предстои да се допълнят правата на хората, станали обект на неправомерно разследване, ще има и прецизиране на текстовете за анонимните сигнали за корупция. С 85 гласа "за", без против и въздържали се НС прие антикорупционния закон на БСП да поеме за дебат към пленарната зала, след като в него бъдат отразени всички препоръки и корекции.
НС формира и свой правен съвет, съставен от 23 юристи. Той ще бъде оглавен от Янаки Стоилов. Социалистите приеха и основните насоки по работата си до края на годината. Утвърдени бяха и кандидатите на БСП за кметове на варненския Вълчи дол и Трън - Людмила Петкова и Божидар Страхилов. Частичните избори там са насрочени за 8 октомври.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 344

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 273

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ