Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

А кой забърка кашата?

Мая Йовановска

4. Септември 2017 , брой: 172   752   0През миналата седмица при отчета, който даде за първите си 100 дни министерстване, Румен Поржанов направи скандална констатация. Че Кодексът за поземлените отношения е "изключителна боза" и "абсолютна нула". Този документ бе определен като един от приоритетните проекти в работата на неговата предшественичка във второто правителство на ГЕРБ Десислава Танева, която в момента оглавява парламентарната земеделска комисия. Явно според Порожанов резултатът от нейната работа е "боза" и "нула"! Интересното е, че констатацията е негова, а не на опозицията, която имаше редица забележки при изготвянето на проектозакона.
Обещанието за изготвянето на този проектодокумент, който трябваше да обедини и унифицира законодателството в земеделието, е още от 2015 г. По-късно през 2016-а Танева даде поръчката на... адвокатско дружество. И възникна основният въпрос - защо проекта не направи Министерството на земеделието - може би най-голямата държавна структура, с най-много експерти под шапката й, ами плати на външен изпълнител, който трябва да се справи с тази задача и то за много кратък срок. Към изпълнителя е направено авансово плащане, без обаче проектът да е окончателно приет от комисията. Тя първо била от 30 души, после станала от трима... Междувременно в началото на годината служебният министър Христо Бозуков подаде сигнал до прокуратурата за тази поръчка. Определи я като скандална.
Сега Порожанов е в центъра на голяма каша. И се оплаква от съдебни спорове, а чака и резултати от прокурорска проверка. Признава: ще се опитаме работата по кодекса да завърши идната година. Пак обещания за нещо, което може би ще стане, но в бъдещето. Сега нямало време и ресурси да се прави нов документ, докато се избистри кашата, ако това въобще е възможно. Кашата обаче я забъркаха вашите хора от ГЕРБ, г-н Порожанов, ще им потърсите ли отговорност?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"