25 Април 2024четвъртък21:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

МОН прехвърля в нова агенция оперативната си програма

Хора от министерството ще си запазят ръководството на проекти за десетки милиони

/ брой: 173

автор:Велиана Христова

visibility 831

Създава се нова изпълнителна агенция към министъра на образованието и науката, която ще управлява оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР - 2014-2020 г.). Нейният разпоредителен орган в момента е главната дирекция в МОН. Това става ясно от проект за постановление, обявен в сайта на МОН за обществено обсъждане до 2 октомври т.г.
 За такава агенция екипът на министерството от кабинета "Борисов-3" намеква от няколко месеца. Причината е, че, както ДУМА писа, предварителен одит на Еврокомисията през октомври м.г. за дейностите оп ОПНОИР установи множество нарушения на европейските правила при изпълнението на програмата. Основното нарушение, което засяга цялата програма, бе, че МОН чрез дирекцията си, управляваща ОПНОИР, ръководи програмата и разпределя парите, а едновремнно с това негови служители са ръководители на проекти за много милиони - т.е. не са разделени функциите на управлението от бенефициентите, които получават средствата. Ръководството и съставът на въпросната главна дирекция бяха променяни няколко пъти от времето на Кунева досега, подмени ги и Вълчев и в крайна сметка неотдавна за шеф на дирекцията бе назначен Кирил Гератлиев.
Така или иначе, не може едно и също място хем да дава парите, хем да ги получава. Става дума за проекти, на които бенефициент е МОН, като например "Студентски практики" за общо 103 млн. лв. или "Твоят час" (за развитие на способностите на ученици и мотивиране за учене) за 140 млн. лв. В тях участват съответно 48 вузове и общини и общинските училища, като обаче хора от МОН ръководят проектите. Същото се отнася и за проекти като "Ученически практики" (10 млн. лв.), където съфинансирането е по оперативната програма за човешките ресурси на МТСП. Категоричното предписание на ЕК бе разделението между управляващи и получатели на парите в рамките на МОН да се направи спешно.
На 16 април т.г. служебното правителство прие план за действие с набелязани 14 конкретни мерки за преодоляване на нарушенията, констатирани при одита. Служебният министър проф. Николай Денков в течение на няколкото предходни месеца договори с ЕК вариант проектите, по които МОН е бенефициент, да бъдат извадени от министерството и да се пренасочат пряко към институциите, за които са предназначени - висши училища, общини, общински училища. Този вариант бе приет като мярка и от Министерския съвет. Изненада е, че в доклада на министър Красимир Вълчев към проекта за постановление сега пише: "Европейската комисия счита за единствено приемлив вариантът за осигуряване на административна самостоятелност на управляващия орган и неговото отделяне в независима административна структура". Еврокомисията се интересува единствено от това да бъдат разделени функциите, а вариантът за това си е работа на България. Очевидно, от май досега в преговорите с ЕК министър Вълчев е обърнал мярката обратно - проектите и парите да останат в МОН, а от министерството да излезе управляващият орган. Така "единствено приемлив" става вариантът служителите в МОН да си останат ръководители на проекти.
Всъщност, досегашната главна дирекция, която управлява ОПНОИР и други международни програми, ще бъде трансформирана в самостоятелна агенция със 106 човека щатен персонал, се разбира от проекта. Активите на главната дирекция, както и служителите й, преминават към агенцията, като с конкурс ще бъдат назначени и нови хора за укрепване на "експертизата" на управляващите ОПНОИР. Същата агенция ще управлява и проектите от ОП за човешки ресурси 2007-2013, по които МОН е междинно звено.
От доклада на министър Вълчев се разбира, че създаването на отделна агенция за оперативна програма е прецедент и се прави за пръв път - за всички останали оперативни програми у нас управляващите органи са в състава на съответните министерства. Новата агенция ще е второстепенен разпоредител с бюджета, който е в рамките на бюджета на МОН. Тя ще има две дирекции обща администрация, три специализирани и една главна ("Верификация" - т.е. контрол и узаконяване на изхарчените пари по проектите). Агенцията ще се ръководи от изпълнителен директор и негов заместник, отделно ще има длъжност главен секретар. Агенцията ще възлага обществените поръчки по различните дейности. Така министерството отхвърля от себе си и горещия картоф с обществените поръчки, предизвикали мощни скандали през тази година в частта на ОПНОИР за наука, за които ДУМА писа подробно.
Освен всичко друго, проектът за постановление предвижда промени и в структурата на МОН, например - обединяване на досегашните дирекции за връзки с обществеността и за протокола в една. Така общата численост на персонала в МОН ще е 376 щатни бройки. Очаква се въпросното ПМС да влезе в сила от 1 ноември т.г., като до три дни след това министър Вълчев, съгласувано с премиера, трябва да назначи временен директор на агенцията до провеждането на конкурс за длъжността.        
Не става ясно при тази трансформация през четвъртата година на ОПНОИР с колко ще се увеличи забавянето по програмата, което и без това е съществено - заради грешките от 2016 г. Разплатените средства по ОПНОИР са под 5% и са договорени едва 25 %. Освен това при одита миналата година ЕК обяви, че спира парите по някои проекти в частта "образование" заради нарушения в процедурите и че дори България да се поправи, средствата по тях ще бъдат намалени, а изхарчените вече пари ще трябва да останат за сметка на държавния бюджет. Няма информация какво се случва с тези процедури и върху колко милиона ще бъде наложено споменатото намаляване на средства.    
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ