16 Април 2024вторник16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

Оръжието у нас - за всеки и навсякъде

Ограничителните разпоредби за боравенето с пистолети и пушки в България продължават да бъдат пожелателни

/ брой: 174

автор:Павлета Давидова

visibility 1247

Няколко скандални случая, завършили със смърт, повдигнаха много въпроси за носенето и боравенето с оръжие в България. Законово въоръжаването е уредено изключително точно, предвиждат се и конкретни санкции за нарушителите. Оказва се обаче, че спазването на рестрикциите и упражняването на контрол са силно занижени, въпреки безбройните заявки на управляващите за строгост и внимание по темата.
При купон за детски рожден ден, полят обилно с алкохол, в късните часове на нощта във Виноградец 47-годишният бизнесмен Наско Тонкев бе прострелян с "Глок". На местопрестъплението, по признания на главния прокурор Сотир Цацаров, са открити близо 130 гилзи от газов пистолет. Защо на детско парти са гърмели оръжия, никой не отговаря. Защо изобщо там е имало оръжие? Една от основните версии за инцидента е, че убиецът е 6-годишно хлапе. Вчера простреляно в главата бе открито и 11-годишно момче. Убито е с пушката на баща си. Преди няколко седмици ревнив съпруг уби с няколко куршума майката на децата си. Макар да се е сдобил законно с оръжието, Венцеслав Василев от 9 години нямал разрешително да го притежава. Това остави две деца сирачета, а една жена загина, пронизана от 4 куршума на публично място.

Какво казва законът

Чл. 60 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия изрично посочва къде и кога е забранено да се носи оръжие. Никой няма право да се разхожда с пистолет или пушка на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност. Дори и при спортни и културни цели патрон в цевта или в барабана не бива да има. В обществени заведения за хранене и увеселение, на политически, синдикални, културни и спортни мероприятия също е разписано, че оръжие не бива да се носи. Без пистолети трябва да се влиза в молитвени домове, храмове и манастири, както и в училища и детски градини, в здравни и лечебни заведения. Изрично е забранено боравенето с оръжие при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.
Законът за боеприпасите, в чл. 58, подчертава, че малолетно и непълнолетно лице може да употребява оръжия само на стрелбище с учебна или спортна цел. Това обаче трябва да става под ръководството на правоспособни инструктори и след писмено съгласие на родителите. Категорично е разписано, че физически лица, които не са навършили 18 години, не могат да придобиват и носят дори неогнестрелно оръжие.
Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства - за физическите лица на постоянния им адрес, указва чл. 98 от закона. В случай, че касата не побира прекалено голяма пушка например, оръжието трябва да е заключено в специална стая с метална врата. Дори охранителите не могат да се разхождат свободно с пистолети - ако не изпълняват служебни ангажименти, оръжието трябва да е оставено на съхранение в каси.



Глобите

Стрелбата и дори носенето на пистолет при пиянски вечеринки очаквано са категорично забранени. Чл. 184 предвижда нарушителите да се простят с разрешителното си за оръжие за година, освен това има и глоба между 500 и 3000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 3000 до 5000 лв. и отнемане на разрешението за срок до две години. При стрелба на културни и спортни мероприятия, в заведения и др. глобата е от 500 до 2500 лв. При рецидив следва отнемане на разрешителното за носене на оръжие до 2 години плюс санкция от 3000 до 8000 лв.
Между 500 и 1500 лв. е глобата за неправилно съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси, нарушителите са застрашени и от имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв. При повторно нарушение се налага глоба от 2000 до 4000 лв. и/или имуществена санкция от 15 000 до 30 000 лв. и отнемане на разрешението за срок до една година.
Ако след наказание, гражданин остане без разрешителното си за оръжие, пушките и пистолетите се съхраняват в МВР при строго описани правила. Ако съответното разрешение не бъде подновено в срок до 6 месеца след изтичането на срока на глобата, иззетите вещи се отнемат в полза на държавата със заповед на съответния административнонаказващ орган. При липса на разрешително за оръжие собственикът може да го прехвърли на някой с такова, но това трябва да стане до година, след като боеприпасите са били иззети.
Наказателният кодекс също се занимава с темата - чл. 338 от НК постановява: "Който като държи, пренася, изпраща или работи с взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години или с глоба от петстотин до три хиляди лева". Алинея две от същия член предвижда между 2 и 8 години затвор и санкция до 5 хил. лв. за всеки, който е предоставил оръжие на непълнолетно лице. От 3 до 10 г. затвор очакват лицето, убило или причинило някому тежка или средна повреда при стрелба. В особено тежки случаи подобен нарушител може да остане зад решетките от пет до 15 години.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 270

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 264

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ