Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Кой лови с трици маймуни

Велиана Христова

7. Септември 2017 , брой: 175   606   0Софийският университет изпадна от рейтинга на първите 1000 вуза в световната класация "The Times Higher Education World University Rankings", гръмнаха вчера любимите на целия народ български медии. Ех, колеги, да бяхте поне прегледали въпросната класация, щяхте да видите ясно, че за учебната 2016/2017 г. Алма матер е класирана в групата между 800 и 900-то място. А е изпаднала от прогнозния рейтинг за 2018 г.
Човек и малко пипе да има, пак може да поразсъждава. Първото нещо, което се вижда в класацията на Таймс, е че тя е правена по данни на службата Elsevier, която събира наукометрични данни за преподавателската и научната дейност по света. А Elsevier е службата, на която МОН... не плати таксата за тази година, затова и тя спря достъпа на нашите преподаватели и учени до световните данни. Дали пък това не е причината СУ да го няма в класацията за 2018 г., правена по данни на Elsevier?
В света има 5-6 международни класации на висшите училища, правени от различни институции в различни страни. В повечето от тях СУ се класира сред първите 1000. Вярно, други наши вузове в тази група няма. В рейтинга Webometrics например на международната служба IREG от юли т.г. Алма матер се намира на 931-во място сред 12 000 висши училища с приемливо качество, които попадат в рейтинга. Миналата година обаче беше на 840-то място, сега е отишла назад. А къде да отиде, като преподавателите в СУ от години получават по-ниски заплати спрямо средното ниво в сектора на висшето образование.
Факт е, колкото и да звучи малоумно, като се знае, че след БАН Софийският университет е втори по "произвеждана" в България научна продукция, видима в света. А как държавата стимулира преподавателите за успехи?
Та, по-кротко със злорадството спрямо  водещия по качество университет в България. И той си има кривиците, но все пак в него все още има правила и изисквания, което за доста от вузовете ни изобщо не може да се каже. По-важното е да се запитаме защо водещите ни институции в областта на знанието отиват по-назад в класациите? А отговорът е, че управляващите у нас от години, поне от 2009 г. насам, спъват развитието им. Въобразяват си, че с трици могат да ловят маймуни. Ту на Elseviier няма да платят, ту ще откажат да увеличат поне с малко мизерните пари на учените, ту ще пратят страната на дъното по процент на разходите за наука, ту ще искат от вузовете да увеличават "собствените си приходи", като че тези приходи не идват от джоба на студентите.
И главният въпрос е кой е изпаднал извън света - СУ или управляващите?    

 

 

 

Коментари

  • 24. Ноември 2017 231
    370
    0

    Или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще вземем хора отвън. Такъв отговор от работодател предстои за всеки български работник, след като парламентът вчера отвори още по-широко вратите пред наемането на чужди граждани от трети страни за работа у нас. Направи го при това с промени в Закона за МВР. Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Обаче управляващите спиране нямат, важно е промените да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"