28 Март 2024четвъртък22:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Дунарит" с неясен собственик

Емил Караниколов твърди, че дружеството не е на Емилиян Гербев

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 845

Военният завод в Русе "Дунарит" е с неясен собственик за момента. На пресконференция вчера министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че Емилиян Гебрев не е собственик на завода. Г-н Гебрев не е собственик на "Дунарит", няма го в търговския регистър, заяви Караниколов. Съдът е спрял вписването на "Емко" на бизнесмена Емилиян Гебрев като собственик на русенския военен завод, както и вписването на Държавната консолидационна компания (ДКК) като заложен кредитор на предприятието. Това означава, че собственик на завода е фирмата "Кемира" на банкера Цветан Василев, който избяга в Сърбия след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), в която беше главен акционер, каза още министър Караниколов. Той припомни, че дяловете на "Кемира" от "Дунарит" са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.
Имаше спекулации, че Министерството на икономиката отнема лиценза на "Дунарит", но това не е вярно. Поемаме ангажимент дружеството да не спира работа и работниците да запазят работните си места, каза още министърът.
Припомняме, че преди два дни Емилиян Гебрев обяви пред бТВ, че фирмата му "Емко" притежава 99,52% от завода, а останалите 0,48 на сто от активите са негова собственост. Според него това е записано в акционерната книга, която е била изземана многократно от НАП, КОНПИ и прокуратурата. Гебров обяви също, че за миналата година дружеството е на печалба в размер от 28 млн. лева, като подчерта, че фирмата е стабилна и няма защо да бъде спасявана, каквито са намеренията на правителството.
Ситуацията в оръжейния завод остава много объркана, продължават съдебните спорове, а интересът на държавата е да запази дейността на предприятието, тъй като то е много важно за целия военнопромишлен комплекс. В същото време обаче процедурата по отнемането на лицензите на завода за производство и търговия с оръжейна продукция не е прекратена, обясни още Караниколов.
До края на другата седмица ще е готов анализ на плащанията и задълженията на "Дунарит" и тъй като към КТБ има много свързани кредити, проверяваме каква е стойността им и към кого са насочени те, каза още Караниколов.
Относно твърденията, че ДКК е платила цената или закупените кредити към някакви дружества, искам да информирам, че ДКК е платила на синдиците на КТБ. Парите са влезли в масата на несъстоятелността и няма законова процедура, по която тези пари да излязат оттам за някой, различен от кредиторите. Тези пари са на синдиците на КТБ и от тях ще бъдат удовлетворени кредиторите на банката, каза още министър Караниколов.


сн. Емилия Костадинова



Министърът на икономиката даде извънредна пресконференция за състоянието на военния завод в Русе "Дунарит" в отговор на твърденията на Емилиян Гебрев, че фирмата му "Емко" е собственик на завода

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ