03 Май 2024петък08:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полицаите се обидиха от предвидените 25 ст. за нощен труд

Синдикатите питат как от март се изпари обещаното 20-процентно увеличение в системата

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 27

Вместо да потуши гнева на униформените, ръководството на МВР успя отново да вбеси полицейските синдикати. Мотивирането на полицаите за нощен труд с 25 стотинки за час нощно дежурство е изключително несериозно, отсече председателят на синдикалната федерация на МВР Илия Кузманов в телевизионно интервю вчера. ДУМА припомня, че в началото на септември Министерството на вътрешните публикува в сайта си проект на заповед, който регламентира за всеки отработен час през нощта или за част от него между 22 и 06 часа на държавните служители в системата да се изплаща допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 0,25 лв. или 2 лв. за осем часа. Когато служителят се води "на разположение и се намира извън местоработата си" на място, определено със заповед и/или график, ще получава допълнително за всеки час или част от него 0,10 лв.
"Колежките чистачки в МВР получават по 50 ст. за нощен труд, а полицаите - 25 ст. Това е изключително несериозно. Заповедта беше издадена на 4 юли, след което сме изпратили нашето становище и изведнъж се появява същата заповед със същите стойности. От 5 юли до днешна дата диалог наистина няма, продължава кореспонденцията по медиите", възмути се Кузманов.
"Афишират тези суми като допълнителни възнаграждения. Това е смешно, при условие, че те са същите, каквито бяха и преди 20 години", твърди пред Дарик зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната организация на служителите в МВР Генади Тенев. Според него с новата заповед се прави опит да се санира пропуск на министерството от 2014 г., когато е издадено идентично разпореждане, което обаче така и не е обнародвано в Държавен вестник.
Във вторник най-големият полицейски синдикат СФСМВР публично обяви позиция, в която се оплака, че в нарушение на принципите на социалния диалог МВР не е провело консултации или обсъждания със синдикални организации при последната поправка на Закона за МВР и проекта на заповед, с която се регламентира допълнителното заплащане за извънредни дежурства. В липсата на консултации синдикалистите виждат нарушение на разпоредбите по изготвянето на проектите, залегнали в Закона за нормативните актове  и в споразумението, сключено между СФСМВР и министъра на вътрешните работи. Според СФСМВР случилото се може да бъде прието като неспазване на писани норми, което води до възможност за сезиране на съда.
"На 12 септември има заседание на Съвета за социално партньорство, на което ще се дискутират поне част от проблемите. Дадохме достатъчно аргументи. Сега търсим аргументи защо отказват увеличение на заплащането. Валентин Радев обеща в национална медия увеличение от 20%. Той да отговори как от март до септември се изпариха тези 20% увеличение", настоя Кузманов. Той предупреди, че протестите на полицаите ще продължат в рамките на закона. Засега униформените изчакват заседанието на 12 септември. Ако ситуацията не се промени, отново ще има голям национален протест, а след 5 януари полицаите могат да откажат извънредния труд.

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ