29 Март 2024петък08:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

"Нощ на ансамблите" в София и Варна

Трите най-големи фолклорни състава - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", ще се надиграват през ноември

/ брой: 176

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 58

Трите най-големи български фолклорни състава, емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", ще стъпят на една сцена, за да премерят сили в "Нощ на ансамблите 2017". За трети пореден път те се сливат в един спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор.
Събитието е единствено по рода си и събира най-добрите танцьори, певци и инструменталисти заедно в ритъма на истинска българска фолклорна музика. В спектаклите в зала 1 на НДК в София на 13 ноември и в Двореца на културата и спорта във Варна на 15 ноември ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти, които ще се надиграват в зашеметяващо шоу. Участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да се съберат накрая за общо изпълнение.
Билети вече се продават на цени от 15 до 40 лева на www.ticketportal.bg, както и в Билетния център на НДК и касата на ДКС във Варна.
Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.
Фолклорният ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъла представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на страната ни от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
"Пирин" е един от най-известните фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г., той е изнесъл хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни по целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия на песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.


"Филип Кутев"

"Тракия"

"Пирин"

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ