Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Юни 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Народна медицина

Спуканите капиляри

Дума

8. Септември 2017 , брой: 176   242   0Спуканите капиляри се появяват по кожата под формата на червена паякообразна мрежа от петна. Обикновено са засегнати краката и лицето. Капилярите са най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло и са краят на артериалната система, но имат изключително важна роля за достигането на кислорода и хранителните вещества в кръвта до всички тъкани в тялото. Причините за високата чупливост на капилярните стени може да са различни. Тъй като в повечето случаи пукането на капиляри се получава в резултат на някаква промяна в организма, хубаво е да се установи първопричината. Обикновено се препоръчва посещение при дерматолог, който да препоръча подходящото лечение. Затова е добре лекарят да бъде попитан, дали лечението би имало по-голям ефект, ако към него се прибавят и някои рецепти от народната медицина.
- Сред тях е ябълковият оцет. Добре е 2 пъти на ден да се втрива с масажи върху засегнатите места в продължение на няколко месеца.
- Масажите със зехтин също допринасят за здравето на кръвоносните съдове. Той намалява възпалението, отока, болката и подобрява циркулирането на кръвта. Може да се добави витамин Е. Масажирането е добре да продължава няколко минути.
- Чесънът е друг лек - нарязани и смлени 5-6 скилидки може да се смесят със сока на 3 портокала и 2 супени лъжици зехтин. Със сместа се намазва и леко масажира засегнатото място. Отгоре се прави компрес.
- Маска от извара и ананас може да се използва два пъти седмично в продължение на месец, като се оставя върху кожата за 15 мин. Тя ще помогне за подобряване състоянието на капилярите и ще освежи лицето.
- Лимоновият сок е естествен източник на витамин С, който е необходим, за да се подобри кръвообращението и може да се прилага към засегнатите области
Хранителният режим е от съществено значение за премахване на спуканите капиляри. Полезни са цитрусови плодове, касис, магданоз, червени чушки, домати.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"