Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Мазната храна забавя биологичния часовник

Дума

8. Септември 2017 , брой: 176   279   0Пристрастеността към мазната храна води не само до наднормено тегло, но и до срив в биологичния часовник - разстройство в циркадния ритъм на организма. Той започва да изостава от естествения денонощен ритъм, а това по специфичен начин води до повишаване на теглото.
Учени под ръководството на Орен Фрой от Еврейския университет в Йерусалим провели опити, които доказват причинно-следствената връзка между особеностите на храненето и дисбаланса в биологичния часовник. Основна цел на учените  била да се докаже контролира ли биологичният часовник процеса на производство на адипонектин - белтък, отделян от клетките на мастната тъкан, свързан с процесите на усвояване на глюкозата и с липидния обмен, и съответно какво влияние върху този контрол оказва диетата с високо съдържание на мазнини.
Резултатите от изследването, цитирани от Ройтерс, показват, че нивата на адипонектина съответстват на нормалния ритъм на денонощието само при наличие на "обезмаслена диета". Диетата с високо съдържание на мазнини води до закъсняване на биологичния часовник, заявяват учените в статията си, публикувана в списание Endocrinology. Те отбелязват, че диетата с високо съдържание на мазнини способства за затлъстяването не само поради мазните съставки в храната, но и поради нарушаването на биологичните ритми, което на свой ред води до нарушения в обмяната на веществата.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"