Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Мазната храна забавя биологичния часовник

Дума

8. Септември 2017 , брой: 176   223   0Пристрастеността към мазната храна води не само до наднормено тегло, но и до срив в биологичния часовник - разстройство в циркадния ритъм на организма. Той започва да изостава от естествения денонощен ритъм, а това по специфичен начин води до повишаване на теглото.
Учени под ръководството на Орен Фрой от Еврейския университет в Йерусалим провели опити, които доказват причинно-следствената връзка между особеностите на храненето и дисбаланса в биологичния часовник. Основна цел на учените  била да се докаже контролира ли биологичният часовник процеса на производство на адипонектин - белтък, отделян от клетките на мастната тъкан, свързан с процесите на усвояване на глюкозата и с липидния обмен, и съответно какво влияние върху този контрол оказва диетата с високо съдържание на мазнини.
Резултатите от изследването, цитирани от Ройтерс, показват, че нивата на адипонектина съответстват на нормалния ритъм на денонощието само при наличие на "обезмаслена диета". Диетата с високо съдържание на мазнини води до закъсняване на биологичния часовник, заявяват учените в статията си, публикувана в списание Endocrinology. Те отбелязват, че диетата с високо съдържание на мазнини способства за затлъстяването не само поради мазните съставки в храната, но и поради нарушаването на биологичните ритми, което на свой ред води до нарушения в обмяната на веществата.

 

 

 

Неделник

 • В Природонаучния музей на Пловдив бе открита зала "Тропик" - дом на 400 огромни, чудно красиви пеперуди
  17. Ноември 2017 226
  232
  0

  Имате желание да попаднете в джунглата? Може и да не предприемате дълго, уморително и скъпоструващо пътуване. Отправете се към чудния тракийски град Пловдив. Идете в новата зала "Тропик" в Природонаучния музей в града на тепетата и ще се окажете в едно малко кътче от екзотичната джунгла!
  Там, сред зеленината на 50 вида тропически...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"