Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Юни 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Медицината получи ново оръжие срещу детската левкемия

Ново лечение отделя раковите клетки, коригира ги, а те атакуват другите изродени клетки

Аида Паникян

8. Септември 2017 , брой: 176   341   0Преди дни дойде новината за пробив в лечението на едно от най-опасните и разпространени заболявания по света. Новият медикамент срещу детската левкемия се смята, че ще промени изцяло начина, по който се лекува заболяването. Той е получил одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата. Лечението дава втори шанс на пациенти, при които обичайната терапия е била неуспешна, съобщава CNN. В момента от стандартната терапия се повлияват около 85% от децата с левкемия. 
Разработката на Novartis е регистрирана под името Kymriah, позната и като "Тисагенлеклюцел" tisagenlecleucel - лекарство, което ще се прилага в лечението на детската левкемия.
"Това е най-вълнуващото нещо, на което съм свидетел за целия ми живот", твърди онкологът д-р Тим Крайп, който бил член на комитета, одобрил пускането на лекарството на пазара. Засега цената му е 475 000 долара, но се предполага, че отделните държави ще постигнат договореност с компанията и ще разработят финансов план в помощ на нуждаещите се пациенти.
Лечението, разработено от фармацевтичната фирма, е един от двата нови революционни метода за лечение на рака на кръвта, които се очаква да бъдат окончателно одобрени до края на годината.
Другото лечение, което се смята за нова революционна стъпка, е силно персонализирано и е познато под името CAR-T-cell therapy. То е вид имунотерапия, която влияе върху имунната система и действа директно върху раковите клетки, като на практика ги отделя, коригира и ги връща обратно, а те на свой ред атакуват другите ракови клетки. Очаква се финално решение за CAR-T терапията, преди тя да навлезе масово. При проведените тестове резултатите показват, че от 101 пациента 36 са реагирали позитивно и били повлияни от лечението като на практика ракът е изчезнал в рамките на 6-месечното лечение.
"Навлизаме в нова територия на медицинските иновации, при които е възможно клиентите да се препрограмират - техните клетки се препрограмират така, че да атакуват смъртоносните ракови образувания", коментира Скот Готлиб от Агенцията по храните и лекарствата. По думите му новите технологии за генно и клетъчно лечение имат потенциала да трансформират медицината и да създадат повратен момент в способността на медиците да лекуват болести, смятани за нелечими. "Това означава повече спасени животи", казва Готлиб.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"