Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Пегас

Панорама

Приз

Победителите в "Заедно в XXI век" посетиха Москва

Учениците представиха своите проекти в руската столица и разгледаха забележителностите на красивия град

Боян Бойчев

8. Септември 2017 , брой: 176   286   0Със сигурност заелите първо място в различните категории на Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век" на Фондация "Устойчиво развитие за България" ще запомнят 2017 година. Преди броени дни те се завърнаха от едноседмичното си посещение в Москва. Това е голямата награда, която ежегодно се осигурява за 10-имата победители в различните категории на конкурса от фондацията с председател Станка Шопова. Тази година екскурзията се реализира и с подкрепата на Фонд "Русский мир". А освен предметните награди, отличените с второ място участници от България и от чужбина бяха наградени с почивка в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".
В конкурса тази година участваха над 1000 деца от различни държави със свои стихове, есета, рисунки, реферати, мултимедийни презентации на български и на руски език по темите "140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) - началото на войната" и "По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа - битката за Москва и Сталинградската битка".
В Москва учениците имаха изключително богата и наситена програма. Бъдещите седмокласници Христо Михайлов от СУ "Св. Паисий Хилендарски" в Хасково, Селиман Селиманов от ОУ "Христо Ботев" в с. Аврен, Луко Гарноев от ОУ "20 април" в Панагюрище, Рада Колева от ЧСУ "Юрий Гагарин" в "Камчия" и дванадесетокласниците Мартин Величков от 133 СУ "А.С. Пушкин" в София, Стиляна  Аврамова от СУ "Петко Славейков" в Кърджали, Преслава Градева от СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" в Русе, Десислава Георгиева от II СУ "Проф. Н.Маринов" в Търговище, Вилеслава Георгиева от ЕГ "Д-р Петър Берон" и Общински детски комплекс в Кюстендил и Мариан Огнянов от ГПЧЕ "Иван Вазов", Смолян, представиха страната ни достойно, научиха много, но и бяха пленени от красотата на руската столица. По време на едноседмичния си престой те посетиха множеството забележителности на многомилионния град. Децата разгледаха Кремъл с неговите дворци, църкви и червената стена, снимаха се пред "Цар Топ" и "Цар Камбана", пред паметника на героите при Плевен, пред паметника на Кирил и Методий, бяха на фестивала на Спаската кула на Червения площад, запалиха свещичка в патриаршеския храм "Христос Спасител", видяха оригиналните записки на Юрий Гагарин и истинските кучета-космонавти Белка и Стрелка в Музея на космонавтиката в историческия парк ВДНХ, разгледаха Дарвиновия музей - един от най-големите природонаучни музеи в света, създаден през 1907 г., возиха се на кораб по река Москва, бяха на шоу с косатки, делфини, тюлени и моржове в уникалния "Москвариум". Едни от най-впечатляващите им срещи с изкуството бяха в градините и двореца Царицино и, разбира се, в Третяковската галерия.
Групата бе приета от посланика на България в Русия Бойко Коцев в сградата на посолството. Победителите представиха себе си, училищата си и своите проекти, с които са спечелили конкурса. Учениците разказаха и за инициативата "Белите гълъби на мирното детство", която лети към различните държави и континенти, а тази година достигна до Двореца на нациите в Женева, където е главната квартира на ООН за Европа, и дори до Международната космическа станция. От своя страна посланик Коцев поговори с децата за отношенията между България и Русия и разказа интересни исторически факти от Руско-турската освободителна война.
    В Музея на Победата отличените български ученици се срещнаха и с ветерана контраадмирал Кир Георгиевич Лемзенко - зам.-председател на Съюза на приятелите на България в Русия.
Екскурзията обогати знанията на децата за руската история и култура. Те се убедиха в истинността на историческите факти, често премълчавани в учебниците. Богатството на руския език ги въодушеви да продължат да учат руски език. А големите ученици се завърнаха с желанието да продължат образованието си в руски висши учебни заведения. Общуването с хора от Русия и личните им впечатления и контакти обогатиха тяхната душевност, тяхното разбиране за славянския свят и култура, за близостта между България и Русия, между българския и руския народ.
Фондация "Устойчиво развитие за България" е основният организатор на Международен ученически конкурс "Заедно в XXI век", който се провежда ежегодно от 12 години под патронажа на посолството на Руската Федерация в България. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците.
За следващата учебна година темите на конкурса ще бъдат: "140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) - освобождението и възстановяването на българската държава" и "По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа - Победата при Сталинград (февруари 1943 г.) и Курската битка".

 

 

 

Пегас

 • От редактора
  24. Ноември 2017 231
  42
  0

  Едно събитие ни раздели. Забележителната победа на Григор Димитров в Лондон предизвика патриотичен възторг, нашенска завист и тъжни размисли за обществото ни.
  А би трябвало да ни обедини. И нека това да са двете страни на една монета, но монета ценна.
  Успехите на спортистите са лицето на една нация. Факт, известен ни още от Древна Гърция, когато олимпийските шампиони са били...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"