19 Април 2024петък07:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Следствието приключи, забравете?

МОН предизвика скандала със СМГ и не направи нищо, за да го предотврати

/ брой: 176

автор:Велиана Христова

visibility 24781

Скандалът със Софийската математическа гимназия финишира с уволнението на директора Антони Стоянов. Елитното училище има назначен нов и.д. директор, началото на учебната година вече не е в риск, отшумяха страстите, случаят може да бъде забравен. Управленците от МОН най-много искат тъкмо това. 
Обаче. Колкото и да е странно, при целия шум, който се вдигна, обществото така и не разбра какво всъщност се случи. Дни наред из медиите се търкаляха задъхани информации - какво казали от МОН; какво отвърнал директорът; как реагирала уволнената учителка Петя Тодорова; как нейни колеги я защитавали; какво пък рекли другите учители в подкрепа на директора; какво отсякла началничката на Регионалното управление Ваня Кастрева и т.н. А с основния въпрос - какво всъщност стои зад скандала, никоя медия не рачи да се занимава.
Един уж дребен детайл в случилото се ме смути достатъчно, за да не го отмина. Учители от СМГ на пресконференция обясниха какъв диктатор и авторитарен тип е Стоянов, не можели да мълчат като граждани. Но още с първото изречение отсякоха, че няма да се занимават със състезанието "Европейско кенгуру". Попитах ги защо все пак не поставят въпроса за "кенгуруто" и дали гражданската им позиция позволява да мълчат за него. Отговорът ме сащиса: "Не поставяме въпроса за "кенгуруто", защото отговорът е в полза на директора" (!). Иначе казано, директорът е прав, но сме дошли да говорим само неща, които са срещу него! В този миг реших, че заметеното под килима трябва да бъде извадено оттам.
Спомняте ли си, че в началото на ноември миналата година 13 ръководители (от 1994 г. досега) на международно утвърдилите се български ученически отбори по математика подадоха пред МОН оставка от националните комисии? С публично писмо те изразиха възмущението си, че в тези комисии МОН е назначило някакви лица по свое усмотрение, отхвърляйки компетентните предложения на Съюза на математиците в България (СМБ). И че начело на такива комисии е поставено лице с много лоша международна репутация, за което свидетелства дори писмо на председателя на Международната олимпиада по математика проф. Джеф Смит до МОН. От публикации на членове на съюза и участници в подготовката на отборите по това време стана ясно, че иде реч за проф. Сава Гроздев, който заради свои съмнителни действия в олимпиадата през 2003 г. е "персона нон грата" за международните олимпийски институции. Математиците заявиха, че той е напълно неприемлив, но МОН отказва диалог и "действията му са не просто безразсъдни, а разрушителни за българската математика и името на българските математици по света". Разбра се също, че отношенията между Съюза на математиците и Гроздев са крайно обтегнати поне от 9 години. Министър Меглена Кунева не пожела диалог с водещите математици на България, чиито възпитаници от години неизменно печелят медали в международните състезания. Тя помоли университетите да предложат други хора, които да ги заменят в подготовката на олимпийските отбори! Като че става дума за сортировачи на краставици.
Нещо повече - начело на националната комисия под егидата на МОН за едно от математическите състезания - "Европейско кенгуру", Кунева назначи... Сава Гроздев. Което си е чист конфликт на интереси, защото той с едноименното си частно сдружение е съорганизатор на състезанието, вторият организатор е СМБ. В тези състезания децата участват, записвайки се и плащайки такса или в частното сдружение на Гроздев, или в СМБ. На инат ли го направи Кунева, заради задкулисни интереси ли - никой не пита.
През ноември м.г. позицията на 13-те математици срещу назначаването на Гроздев подкрепиха с подписите си 17 учители от СМГ начело с директора Антони Стоянов. Те призоваха МОН към диалог за поправяне на грешката. Сред тях бе и сега назначената за и.д. директор на гимназията Зоя Савова, както и неколцина от педагозите, които напоследък воюваха срещу Стоянов. Ето така в МОН бе отгледан циреят, който нямаше как да не се пукне в един момент. И той се пукна много грозно това лято.
При организирането на състезанието през тази пролет Гроздев първо отказа да даде задачите на учениците от математическите гимназии, записали се за "кенгуруто" чрез СМБ. Даде ги след намеса на европейската организация "Кенгуру без граници". Дори тази излагация обаче не накара МОН да го смени като шеф на националната комисия. Скандалът се разду при класирането на децата за националния кръг на "кенгуруто". Оказа се, че националната комисия в МОН начело с Гроздев, е класирала само учениците, участвали в състезанието през неговото частно сдружение, но не и тези от водещи гимназии в София, Варна, Бургас, които са минали през СМБ. Учителката от Софийската математическа гимназия Петя Тодорова като член на националната комисия е подписала протокола с това неправомерно класиране, ощетяващо учениците от най-добрите гимназии, включително от СМГ. След спешна намеса на МОН (която то представи едва ли не като заслуга) всички деца бяха класирани, "за да няма ощетени". Но според СМБ неравнопоставеността при изчисляването на бала си остана. Е, директорът Стоянов уволни Тодорова. И се започна...
Как действа министерството в тази кризисна ситуация, създадена от самото него? Докато Стоянов е в отпуск, зам.-министър Таня Михайлова иска от заместващата го Величка Велкова да отмени заповедта му за уволнението на Тодорова. Велкова отказва и пише докладна до министър Красимир Вълчев за случая. От МОН няколко пъти обясняват на Стоянов, че единствен начин да се оправят нещата, е той да върне Тодорова на работа. Междувременно е организиран протест на учители, родители и ученици срещу него и в защита на Тодорова, а началничката на Регионалното управление на МОН Ваня Кастрева му иска оставката с мотива, че той не може да се справи с конфликта и разделя колектива. Стоянов отказва да подаде оставка. Оказва се обаче, че след началото на конфликта МОН и РУО са изпратили няколко проверки в гимназията. Кастрева съобщава, че има тежки нарушения в работата на директора, включително с обществени поръчки, достатъчни, за да бъде уволнен. Като чуе човек за обществени поръчки, веднага се догажда за далавери, понеже у нас това е практика. Според Стоянов обаче проверяващите написали, че в компютърната система били правени промени след обявяването на поръчка, но справка в сървъра показала, че това не е вярно. Междувременно Стоянов иска да прекрати отпуската си, но Кастрева, която му е работодател, му отказва. Започват контрапротести на учители, родители, ученици в негова подкрепа. Тъй като Велкова излиза в отпуск, той назначава да го замества друга учителка, но Кастрева отменя заповедта му и назначава за заместващ зам.-директора Ушагелов. Който веднага се опитва да отмени заповедта за уволнението на Тодорова, но Стоянов осуетява този опит. Целият този абсурд се разиграва в училището с най-добри резултати в България. Сагата завършва с уволнението на Стоянов. Кастрева черпи журналистите с бонбони.
Това са фактите. Идва ред на въпросите. Как така изведнъж се оказа, че Антони Стоянов е диктатор и има тежки нарушения, след като през 2014 г. той получава грамота за заслуги към Столичната община; през 2015 г. е определен да произнесе словото пред паметника на Светите братя за 24 май; през 2016 г. е отличен с наградата на МОН "Неофит Рилски" и СБУ го обявява за "директор на годината"; през 2017 г. КТ "Подкрепа" го определя за най-добър социален партньор и му предстои да получи от Европарламента титлата "Гражданин на Европа". Правило ли е МОН проверки в СМГ преди конфликта? Какви са критериите за оценяването на един училищен директор, след като човек, получил всичкото възможно признание за постиженията на училището си, изведнъж е уволнен? И ако са установени тежки нарушения, къде е бил досега контролът от страна МОН?                   
Как така учители, които сега се обявиха срещу действията на Стоянов след действията в МОН около "кенгуруто", преди по-малко от година подкрепиха изявления на подалите оставка 13 видни математици от типа на: "Очевидно е, че съставите на комисиите се определят под давление, по неясни правила и в нечистоплътен интерес на хора, ползващи се с одобрението на някои от чиновниците в МОН".
Може ли МОН да разсее подозрението, че през цялото лято целта е била да бъде върната на работа Петя Тодорова и съпротивата на Стоянов да я възстанови е довела до неговото собствено уволнение? Смята ли МОН да признае вината си, защото лъсва съществен управленски проблем - несъстоятелно управление на националните състезания, довело до оттеглянето на видни математици и до скандала в СМГ, в който са въвлечени и учениците? Или уволнявайки директора, МОН се явява цялото в бяло? А всъщност освен искането Стоянов да бъде отстранен, и МОН, и РУО не изказват никаква позиция по конфликта и не предприемат нищо, за да го предотвратят. Затова се стигна и до екшъните в гимназията. Проблемът не е в Стоянов, не е в Тодорова, не е в СМГ, той е в МОН. А най-доброто училище в България е разклатено. Факт.  
Смята ли МОН да огласи проверката на АДФИ (финансово министерство) в СМГ, показала, че в настоятелството, в което е и Тодорова, се вършат незаконосъобразни неща, срещу които е застанал Стоянов? Редно ли е в настоятелството, а не в счетоводството на СМГ, да се събират големи приходи от състезания, курсове и друга извънкласна работа на училището, без ръководството му да има достъп до тях? Не следва ли спешно да бъдат законово уточнени правата и задълженията на училищните настоятелства, за да няма съмнения за двойно ръководство и нездрав интерес към апетитни училища и пари?
Тези въпроси са много по-обществено важни от обсмукването на едни битки в едно елитно училище. Впрочем националният кръг на "кенгуруто" е отпаднал от календара на МОН и това едва ли е добро за младите ни таланти в математиката, тъй като това означава то да остане изцяло частна инициатива на Гроздев, в Съюза на математиците направо са го отписали. Това ли е моделът на МОН за решаване на възникнали проблеми?
Междувременно 500 деца щели да напуснат СМГ заради уволнението на Антони Стоянов, той самият ще го обжалва в съда, защото смята, че то е режисирано. А МОН какво смята? Най-добре е, вместо да ни прожектира "Следствието приключи, забравете" на големия Дамяни, министерството най-сетне да се взре в "малките" детайли, сриващи онова, което то е призвано да върши. 
 

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ