19 Април 2024петък03:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Министърът обеща увеличение на подоходния критерий за детски добавки

Очаква се списъкът с медицинските изделия да бъде актуализиран до края на месеца

/ брой: 176

автор:Аида Паникян

visibility 70

Да бъде завишен подоходният критерий за отпускане на семейни помощи за деца предлага МТСП. Това заяви на блицконтрол в парламентарната социална комисия министър Бисер Петков. Той обясни, че този критерий трябва да бъде съобразен с очакваната по-висока минимална заплата догодина, която вероятно ще стане 510 лв. Министърът уточни, че от подоходния критерий зависят месечните детски надбавки. ДУМА припомня, че в момента подоходният критерий е 400 лв. (среден доход на човек от семейството) и се определя със Закона за бюджета. На него отговарят около 410 хил. семейства. По думите на Петков увеличението би трябвало да е съразмерно с увеличението на минималната заплата и най-вероятно ще е 50 лв. Целта е работещи родители да не останат без детски, коментира министърът. По думите му предстои обсъждане и на размера на всичките 10 семейни помощи за деца по съответния закон. Търсим възможности за тяхното повишаване, каза Петков.
До края на месеца се очаква да бъде актуализиран списъкът за помощните средства, каза министър Петков в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Михаил Христов. Народният представител представи данни, според които 60% от хората с ампутация на долни крайници ползват инвалидна количка заради неудобството от протезите. По същата причина 90 процента от хората с ампутиран долен крайник не се връщат на работа. Списъкът с помощните средства и цените им не е актуализиран от 2008 г.
През лятото е съставена работна група и е осъществена кореспонденция със здравното министерство, обясни Петков. На 14 септември на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще бъде представено предложение за актуализиране на списъка на помощните средства. Петков очаква до края на месеца документът да бъде обновен. Следващата стъпка е промяна на механизма по отпускане на помощните средства. Според министъра контролът ще бъде по-добър, ако тази дейност се извършва от МЗ, а не от МТСП. Това, което се отпуска от ТЕЛК и ЛКК, се изпълнява от социалните служби, които не могат да имат преценка, мотивира се Петков. Той припомни, че държавата вече плаща 52 млн. лв. за тези средства, докато преди няколко години са били 40 млн. лв. "Ако не постигнем съгласие с МЗ, смятаме да се промени сегашният механизъм, който е тромав и действа от близо 10 години, и да се търси процедура на централизиран търг", каза Петков. Той очаква до началото на ноември да получи предложения от работна група по промени в механизма и контрола, ако разпределянето на помощните средства продължи да е в МТСП.


снимка Емилия Костадинова


Министър Петков ще предложи и увеличение на детските, но това ще зависи от колегата му Владислав Горанов

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ