Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

За съвестта на живите

Велиана Христова

8. Септември 2017 , брой: 176   703   0Днес ДУМА слага началото на две много важни инициативи - мащабно издирване и изследване на имената на децата, убити по време на антифашистката съпротива 1923-1944 г., както и съграждането на мемориал в тяхна памет. Няма по-страшно престъпление от масовите убийства на деца. Ние знаем жестокото лице на фашизма, но когато то се озъбва над невръстни телца, когато 5-годишни момченца са измъчвани и застрелвани пред очите на майките им, престъплението става неизмеримо. Затова целият цивилизован свят е осеян с паметници на малките жертви на фашизма. Може би само в България имената на стотиците избити деца са потънали в забрава или изобщо не се знаят, често загинали втори път заедно с разрушените от "демократите" музеи. Да не говорим, че от тази гледна точка периодът на погромите и Белия терор през 1923-1925 г. е напълно неизучен. Всеки, който пожелае да се включи в инициативата, е добре дошъл.
Искаме в памет на невинните българчета, които не успяха да пораснат, да поставим монумент - там, пред НДК, срещу черните стени с имената на техните реабилитирани от прехода палачи. Важно е не за историята. Важно е за съвестта на живите!  

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    184
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"