26 Април 2024петък22:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кратки

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 119

Симфоничният оркестър на НМА открива сезона
Академичният симфоничен оркестър на Националната музикална академия открива концертния си сезон на 13 септември от 18 ч. в концертната зала на НМА. Диригент ще бъде Петър Тулешков от класа на проф. Пламен Джуров, солисти - Инес Симеонова (пиано) и Десислава Патруйо (пиано) от класа на проф. д-р Борислава Танева. В програмата - Концерт за две пиана и оркестър KV 365 от Моцарт и Пета симфония от Бетовен.


Рисунки и гравюри на Румен Скорчев и Петър Чуховски

Столичната библиотека представя изложбата "Забравени картини от незабравими книги" от рисунки и гравюри на Румен Скорчев и Петър Чуховски, както и книги с техните илюстрации - майсторски изпълнени творби по текстове на Байрон, Лермонтов, Багрицки и други. Двамата големи художници са представени на изложбата с великолепни, изпълнени с виртуозност илюстрации и рисунки, както и с възторг и преклонение пред литературните произведения на световни поети и писатели. Избраните творби се показват за първи път и са само част от даренията, направени на Столичната библиотека. Откриването е на 12 септември в 18 ч. в галерия "София", пл. "Славейков" 4. Изложбата продължава до 15 септември. След това ще бъде представена в училища и други културни институти в София и страната.


Отиде си Любиша Самарджич
Знаменитият сръбски актьор и режисьор Любиша Самарджич почина на 81 години в Белград след тежко боледуване. През декември миналата година той претърпя мозъчна операция, след която не успя да се възстанови. Самарджич е роден през 1936 г. в миньорско семейство. Първоначално учи право, след което се записва в Академията по театър, кино, радио и телевизия в Белград и се превръща в една от най-ярките звезди на югославското кино. От дебюта си в началото на 60-те досега има над 100 филмови и телевизионни роли. През 90-те години започва да се занимава и с режисура. У нас става изключително популярен със сериалите "Горещ вятър" и "Полицаят от Петльово бърдо". Носител е на "Купа Волпи" за най-добър актьор от фестивала във Венеция, както и на седем сръбски награди "Златна арена".

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ