Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Март 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

В сянката на Ориента в СГХГ

Образите на Другия и Балканите в изкуството на художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия показва изложба

Дума

11. Септември 2017 , брой: 177   451   0Първи по рода си международен проект, иницииран от българска институция, който цели представянето на визуален разказ с творби на едни от най-ярките художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия, работили активно през втората половина на ХІХ и първата половина на ХХ в., ще бъде показан в Софийската градска художествена галерия. Фокусирани върху темата за специфичното, развитието на изкуството на Балканите в сянката на Ориента, изследователският екип предлага среща с емблематични за четирите балкански държави автори и произведения. Изложбата ще бъде открита на 14 септември от 18 ч. в СГХГ и ще продължи до 26 ноември.   
Известната изследователка на Балканите Мария Тодорова цитира Артър Смит, американски журналист, който не само пише като кореспондент за нюйоркския вестник "Ивнинг пост", но и взема участие в българските националноосвободителни борби като четник. Той описва първите си впечатления от София през 1907 г., като отбелязва, че градът може и да разочарова туриста, търсещ живописност, тъй като вече има електричество, трамваи и до известна степен е уреден. Но разочарованието може да е само повърхностно. "София не е толкова цивилизована, че да загуби чара на стария свят, пикантния аромат на Изтока. Когато излезеш от коридора на вагона и стъпиш на чистата жълта софийска гара, инстинктивно чувстваш, че Европа е зад теб и ти стоиш в сянката на Ориента."
Затова интересът към близкия и далечен Друг остава траен и в хода на XX в. той се разширява, поне по отношение на българските художници. Докато сюжетите, свързани с чуждите култури в общността, продължават да присъстват, пътуванията в далечни, непознати страни стават достъпни за школуваните автори, което разкрива нови творчески хоризонти. Така площади, огрени от южното слънце, пазари със занаятчии, кафенета с пушачи на опиум, хареми и одалиски, въображаеми бани се появяват в живописта от първата половина на XX в.
В този смисъл изложбата "В сянката на Ориента", стъпвайки на споделеното в научната конференция "Ориентализъм и Балканите", която се проведе през март, с участието на редица  изследователи, разкрива за първи път проблема за мястото на Балканите в голямата тема за Ориентализма като културно, а не ограничено изкуствоведско понятие. Нещо повече, в изложбата екипът дава възможност да се проследят отраженията в творчеството на балканските художници на диадите "свое - чуждо", "ние - другите", "Европа - Балканите", "Изток - Запад".
Експозицията се осъществява със съдействието на Националната галерия - музей "Александрос Суцос" (Гърция), Националния музей на изкуствата в Румъния, галерия "Матица Сръбска", Общинския музей на Букурещ и регионалните галерии от България.


Иван Мърквичка (1856-1938), "Пекар", ок. 1887, ХГ - Добрич


Антон Митов (1862-1930), "Продавач на хляб (Баба Яни)", 1888, ХГ - Казанлък

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"