29 Март 2024петък16:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Настоятелството в СМГ било втори център на властта

В нарушение на закона то е правело курсовете, то е събирало и раздавало парите

/ брой: 177

автор:Велиана Христова

visibility 40

Много шум имаше около скандала със Софийската математическа гимназия, но съществени неща останаха извън общественото внимание. Скандалът избухна, след като директорът Антони Стоянов уволни учителката Петя Тодорова заради участието й в неправомерно класиране на учениците в състезанието "Европейско кенгуру". От него бяха изключени децата от СМГ и други гимназии, платили таксите за участие през Съюза на математиците в България, и бяха класирани само учениците, минали през частното сдружение на Сава Гроздев, назначен от МОН за шеф на националната комисия. На 8 септември т.г. ДУМА писа подробно за това как МОН заложи и предизвика конфликта, довел в последните месеци до скандала със СМГ. А иначе с много учители от различни училища разговарях, всичките са единодушни в едно - че Тодорова е извършила безобразие и е "за убиване".
В петък Антони Стоянов даде пресконференция, заедно с учители, родители, бивши и настоящи възпитаници на СМГ. Той напомни, че след уволнението на Тодорова бяха организирани протести в нейна защита, а през цялото време от МОН и РУО са настоявали, че единствен начин да се реши проблемът е той да върне на работа Тодорова и тримата учители, на които не е подновил договорите. Което Стоянов отказа да направи и след изпратени проверки в гимназията от МОН и Регионалното управление (РУО) на министерството той бе уволнен за "установени тежки нарушения", които публично никой не видя. Започнаха обратните протести на учители, родители и ученици - в негова защита. С елиминирането на директора те просто искаха да скрият истината, заяви Стоянов.     
В петък обаче бе разбулена още една - може би основната, причина за конфликта в СМГ. Антони Рангачев, възпитаник на гимназията, който е следвал в Масаджусетс и сега преподава математика в елитния Чикагски университет, заяви, че следи от 20 години развитието на СМГ. Неговото мнение за случая е, че една група недоволни учители, повечето - членове на училищното настоятелство, вкл. Тодорова, са направили протестите срещу директора. А случаят с нейното уволнение е бил използван за замазване на стар конфликт кой да има контрол над парите от курсове в СМГ. Оказва се, че досега тези пари са събирани от настоятелството! В гимназията се водят около 80 извънкласни курсове за ученици и се натрупват големи пари - около 1,2 млн. лв. годишно. Според Стоянов пък парите от курсовете са пет пъти повече от годишния делегиран бюджет на училището. По справка на ДУМА училището има около 1200 ученици и делегираният му бюджет би следвало да е около 1,6 млн. лв. годишно.
Оказва се, че курсовете се организират от настоятелството, неговият управителен съвет решава кои учители да водят тези занятия, а в зависимост от интензивността и броя на децата в курса учителят може да получи 2000 и дори 4000 лв. на фона на заплата примерно 600 лв. досега. Де факто 4-5 човека от настоятелството (някои били вече 12 години в него), решават кой от колегите им да преподава в курсовете и събират таксите, като и самите те водят такива курсове. Естествено, останалите учители са зависими от тях, всеки би искал допълнителен приход, посочи Рангачев. От събраните суми около 700 000 лв. годишно отиват за плащане на учителите, останалите остават в настоятелството и се дават за ремонти и други дейности в полза на СМГ. Директорът не участва в настоятелството, има право само на съвещателен глас и няма никакъв достъп до парите.
Тук вече се открехва завесата към много по-сериозен проблем и трябва да се зададат много въпроси. Първо, какво търсят в Настоятелството 4-ма учители от гимназията? Настоятелството - и според стария Закон за народната просвета, и според новия училищен закон, има съвсем друг смисъл. То по закон е юридическо лице с нестопанска цел. За да бъде създадено, директорът отправя покана за участие в учредителното му събрание чрез медиите или пряко до видни общественици, дарители, представители на юридически лица. Очевидно, поканата не е до учителите от същото училище. Настоятелството трябва да подпомага училището, да търси допълнителни средства и дарения, в някои училища се практикува и събиране на доброволен членски внос от родители. Задълженията на настоятелството са разписани в закона с думите "подпомага", "съдейства". То няма права да "осъществява" обучения, курсове, извънкласни дейности и да събира таксите от тях. Напротив, в закона ясно се казва (чл.300, ал.2), че делегираните бюджети и собствените приходи от такси за курсове постъпват ПО БЮДЖЕТА НА УЧИЛИЩЕТО. Те няма как да влизат в сметка на настоятелството. Разпоредител със средствата на училището е директорът.
Освен това на какво основание настоятелството на СМГ ползва сградата и друго имущество, които са общинска собственост, за курсове, които прави самото то? Практически като частно юридическо лице! За имуществото на училището отговаря пак директорът. С наредба на Столичната община са постановени дори размери на наемите, които училището трябва да събира, ако отдава под наем помещения. За участието си в извънкласни дейности учителите пък трябва да получават допълнителни възнаграждения, но самите дейности естествено се осъществяват от училището, не от сдружение с нестопанска цел. Накратко казано, става дума за грубо нарушение на законите! При това - далеч не само в СМГ.
Според Антони Стоянов той е заварил тази практика, когато е станал директор преди 5-6 години, тя вероятно датира от 2006-2007 г. Необяснимото е, че през всичките тези години поредни директори на СМГ са правили бюджети, отчитали са ги пред МОН, пред МФ, пред общината - как никоя институция не е реагирала?! Странно е, че Стоянов досега също си е мълчал и едва тази година е предприел действия да прекрати незаконната практика. Той обяснява, че чашата преляла, понеже настоятелството дало курсове дори на хора със средно образование, а на учители със стаж 20 години в гимназията - не. Отхвърлени били предложенията му за две колежки, за които е настоял да оглавят курсове. Тогава Стоянов събрал членовете на настоятелството и им казал, че таксите от курсовете не може да постъпват при тях, а трябва да влизат в училището. Те скочиха срещу мен, започнаха протести, непрекъснато говореха, че съм искал да обсебя парите от курсовете, аз самият курсове не водя, заяви Стоянов. Той многократно е сезирал МОН за ситуацията, обясни и Рангачев. На 9 август т.г. Стоянов е внесъл писмо до министър Красимир Вълчев, че парите от курсовете трябва да влизат в бюджета на училището. Министърът заяви, че ме подкрепя изцяло, но след това ми казваха, че ще уредят въпроса, ако върна Тодорова на работа, разказа той.
Простете, но това не е поведение на държавна институция!            
Дали си заслужаваше да уволня Тодорова, попита риторично Стоянов - "Да, пак бих го направил, защото смятам, че истината и законът са над всичко". Според него, МОН е действало така, че да няма сътресения с настоятелството. Няколко души наложиха своите интереси с помощта на МОН, обобщи Александър Караиванов, баща на три деца, учили в СМГ, и член на Обществения съвет на гимназията (и такъв има по новия училищен закон). Лошото е, че вече го има прецедентът "Тодорова", всеки недоволен може да скочи да прави протести и ще му уредят въпроса, коментираха участниците в пресконференцията. Но на въпроса защо чак сега изнася тези факти, Стоянов отговори, че ги казва едва след уволнението си, защото преди това бил обещал на началничката на РУО Ваня Кастрева да не говори публично (!), а тя щяла да уталожи конфликта в гимназията. Е, уталожи го - махна него.
Големият въпрос е, че вместо да се направи нещо добро за училищата със създаването на настоятелствата, се извадиха очи. Не може настоятелството да се превръща във втори център на властта и на управлението в училището, без всякакви правила, на които да се подчинява. Тези дни хора от гилдията ми разказаха, че има училища, в които с парите на настоятелствата учители ходят на екскурзии до Китай, Венеция, до Санкт Петербург и до къде ли не още. Освен това масова практика е ремонтите в училищата да се правят с пари на настоятелствата, те избират и фирмите по свое усмотрение - по простата причина, че ако ремонтът минава през училището, трябва да се обяви обществена поръчка, докато през настоятелството това не е необходимо, признават директори. Очевидно, належащо е спешно да бъде променен и допълнен законът в частта за настоятелствата, като се разпише не само най-общо, както е сега, а конкретно и ясно - кой може да е член на настоятелството, какви са взаимоотношенията с училищното ръководство, какви са правата и задълженията на настоятелството. Иначе ще се чудим утре на следващия конфликт, в някое следващо училище, който ще бъде решен по принципа "има директор, има проблем - няма директор, няма проблем".   
   
Уволненият директор още не е получил заповедта си

До петък уволненият Антони Стоянов не бе получил заповедта, с която е освободен от длъжност. Протоколът бе съставен на 4 септември, миналия понеделник, в присъствието на трима свидетели и дисциплинарната комисия на РУО в условията на отказ от страна на директора, който смята уволнението си за неправомерно. Стоянов не е подписал, тъй като не му е дадено време да се запознае с над 30 страници описание на нарушенията му, установени от проверки на МОН и РУО. Две минути след това на сайта на РУО бе обявено място за временен директор на гимназията, разказа Стоянов. Вече бе писано за т.нар. конкурс за и.д. директор, организиран и "проведен" за 117 минути. На следващия ден Стоянов отишъл в РУО и подал молба да получи заповедта, но го накарали да чака цял ден Кастрева и с изтичането на работното време му съобщили, че нея я няма и ще му пратят заповедта по пощата. Според него Кастрева е била там. Тъй като още нямам заповедта, не мога и да я обжалвам, но ще го направя веднага, щом я получа, заяви той.


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ