Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Юни 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

ИПИ вини ниските доходи, а не паралелния износ за недостига на лекарства

Изкуственото намаляване на цените на лекарствата, плащани от НЗОК, ограничава достъпа на хората до медикаменти, смята експерт

Дума

11. Септември 2017 , брой: 177   362   0Заради ниските доходи на българите фармацевтичните компании предлагат по-евтино у нас лекарствата си, а това е предпоставка за паралелен износ. Проблемът обаче не е паралелният износ, а ниските доходи, обобщава в анализа си Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.
Припомняме, че паралелният износ често оставя хронично болни без животоспасяващи лекарства, поради което през август МЗ направи предложения за промени в Закона за лекарствата. Те предвиждат създаване на ограничителен списък с медикаменти, чийто износ може да бъде намален при недостиг на местния пазар. Стайков от ИПИ подчертава, че ниските цени, на които фармацевтичните компании са принудени да предлагат лекарствата си у нас, са причина те да изтеглят от българския пазар продуктите си, тъй като продажбата им е нерентабилна. Анализаторът е категоричен, че това също ограничава достъпа на хората до лекарства.
Ефектът от изкуственото намаляване на цените на медикаменти, плащани от касата, както и регулаторната политика е по-високи разходи от страна на НЗОК и ограничен достъп до лекарства, категоричен е експертът.
Лекарствената политика се превръща в поредния инструмент от арсенала на социалната политика, твърди Стайков. Според експерта от ИПИ предложенията на МЗ за промени в закона и ограничаване на паралелния износ "в най-добрия случай имат временно действие, а в най-лошия водят до ограничен достъп до лекарства, което не е в ничий интерес". Той е категоричен, че вместо това управляващите следва да се фокусират върху създаване на условия за по-бързо увеличение на доходите и да спрат да изкривяват пазара. Според него е необходимо държавните институции, които провеждат социалната политика, да идентифицират уязвимите групи, да оценят необходимостта от социално подпомагане и да изготвят механизъм за отпускането на тези помощи, така че да достигат до най-нуждаещите се. "В противен случай благодарение на сгрешената регулаторна политика съвсем естествено се получава така, че в условията на единен европейски пазар и свободно движение на стоки на местния пазар се образува дефицит на лекарства", пише в анализа.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"