Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

На фокус

Нали уж всички сме "парле ву франсе"?

Лозан Такев

12. Септември 2017 , брой: 178   199   0Колко удобно е за управляващите да обясняват всичко днес с европейските изисквания. Просто си имат отговори на неудобните въпроси...
Сега министър Петкова обясни много лесно защо ще поскъпне и природният газ. Заради европейските изисквания. Няма да е драстично, но ще поскъпне, а това по принципа на доминото и верижната реакция ще се отрази на всичко около нас - храни, услуги, транспорт, горива и т.н. Няма да е драстично. Но ще стане.
Добре, но защо по европейските изисквания една нещо не се коригира - доходите на населението, пенсиите, заплатите? Нали сме в едно единно европейско семейство! Няма ли еднакви изисквания и за социалните грижи? Няма ли европейски изисквания за борбата с престъпността? Няма ли европейски изисквания при обществените поръчки. Докога Цецо и Кумецо, докога баджанаци и котараци ще вземат най-привлекателните обекти? За тях няма ли евроизисквания?
Време е да спрат по най-елементарния начин да се оправдават и да дават лесния отговор за промените - на цените, на онова, което не прави по-добър европейския ни ден! Като има европейски изисквания, да ги потърсим във всичко, което е в действителността, във всекидневието ни. За да кажем наистина: Да живеят европейските изисквания! Нали сме европейци, нали всички сме "парле ву франсе"!
Някога Митеран даде закуска на десетина българи. Сега Макрон иска сам да си я изяде - излиза от коментарите след кратката му визита и резултатите от нея. Още помним поразиите на един френски посланик у нас. И тогава всичко се обясняваше с някакви мними европейски изисквания, правила и морални стойности, приравнени с гнили ябълки... А ние мълчахме и преглъщахме обидите. И привкуса на гнилите плодове от европейското ни смирение.
 

 

 

Общество

 • На фокус
  Пореден опит за строеж на висока сграда изкара на улицата жители на "Лозенец"
  24. Ноември 2017 231
  12
  0

  Столичани се събраха на пореден протест в сряда вечерта срещу строеж на небостъргач в София, носещ гръмкото име "Златен век". Неговите 120 метра ще се извисяват в кв. "Лозенец", точно срещу хотел "Маринела" (бившия Японски хотел). 34-етажното архитектурно "чудо" се строи от фирмата "Артекс" и отново е...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"