26 Април 2024петък11:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Включва ли се армията в борбата с битовата престъпност?

Ако е така, законодателят да си каже думата, за да не изпада военното командване в неловко положение

/ брой: 178

visibility 2812

Спирдон Спирдонов

Дебатът около участието на армията в залавянето на убиеца от Пещера предизвика доста въпроси. Бившият министър на отбраната Ангел Найденов изказа поздравления за успеха на акцията, но дотук. Проблемът, според него, опира до законосъобразността на включването на военнослужещи в една полицейска акция и до риска, разбира се, от инцидент с неблагоприятен резултат. Още повече, че подобен случай в обозримото минало на Въоръжените ни сили не се помни.
Ако управляващите смятат, че занапред това ще бъде обичайна практика, за което подсказват обясненията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, действително трябва да се обърнат към концептуалните документи и законодателството. Сега е моментът, защото по общото съгласие на политиците, изразено при президента Румен Радев, до края на годината трябва да се актуализира Стратегията за национална сигурност. Да се запише, че опазването на вътрешния ред е задача на Въоръжените сили, което би могло да се формулира и като тяхна четвърта мисия. Същото да се закрепи със съответния текст в Закона за отбраната и Въоръжените сили и правилника за неговото прилагане.
Няма спор, че командването и личният състав на 68-ма бригада "Специални сили", които са участвали във въпросната акция, имат необходимите знания, умения и в значителна степен оборудване и екипировка. При евентуални бойни действия на тях ще се разчита да проникнат в тила на противника и да осигурят необходимата информация за главните сили. Само че това е регламентирано. В момента обаче сме в мирно време. За подобни операции държавата е заделила сили и средства и е заковала това в нормативните си документи. Така както даде правомощия на армията да се включи в охраната на държавната граница, да гаси пожари, да подпомага институциите и населението при ликвидиране на последствия от други природни бедствия, аварии и катастрофи. И както намери място на армията в Закона за противодействие на тероризма.
Без регламент всяко излизане на въоръжено формирование от казармата подлежи на различни тълкувания, както става и в този случай. Едва ли обаче регламентът трябва да бъде заповедта на министъра на отбраната, независимо дали като вицепремиер отговаря и за обществения ред и сигурност. Регламентът е законът, заповедта е средството за организиране изпълнението на закона. Не бива да се забравя, че в мирно време от нерегламентираното излизане на въоръжено формирование от казармата до опасността да бъде включено във вътрешнополитически конфликт, което законът категорично забранява, е само една крачка, която може да бъде направена и съвсем неволно. 
Едва ли са прави онези, които побързаха да хвърлят вина върху командния състав. По-скоро от официалните съобщения и последвалите уточнения на ситуацията става ясно, че нещо скърца в йерархията на военното ведомство. Сигурно е, че заповедта е отдадена от министър Каракачанов. Твърди се, без да е опровергано, че началникът на отбраната научил впоследствие. Изглежда, че интегрираното Министерство на отбраната не е напълно интегрирано. Или и този министър, както се случваше с предишните, ще заобикаля военното ръководство. Ако министърът на отбраната трябва да командва армията, то да военизираме длъжността. Да закрием Щаба на отбраната и Съвместното командване на силите. Сериозно погледнато обаче, този случай идва да ни подскаже необходимостта от възстановяване на самостоятелността на висшето военно командване в лицето на познатия ни допреди по-малко от 10 години Генерален щаб. Така политическите ръководства поне ще се замислят, когато го прескачат в стремежа си да командват войската.
Задължително е този коментар да завърши с поздравления към хората от Силите за специални операции, които демонстрираха способности и показаха, че на тях може да се разчита. В същото време е задължително да се направи един Стратегически преглед на сектор "Сигурност", за да се подреди мозайката в него. Да не се създава впечатление, че армията се люшка от една към друга моментна задача, а основните си функции изпълнява със затруднения и ограничения, както е записано в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за миналата година. И да се изчисти въпросът "Включва ли се армията в борбата с битовата престъпност?"  


 
 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ