Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Глобус

Дневник от Тел Авив:

Да, Израел е дълбоко корумпиран

Все повече се засилват подозренията, че премиерът е оказвал натиск върху медии и получавал подкупи

12. Септември 2017 , брой: 178   410   0Марк Шулман,
Нюзуик

През юни написах статия под заглавие "Защо Израел е толкова корумпиран?". Бях сериозно критикуван за материала или, ако трябва да съм точен, за заглавието му.
Хората възразиха: "Как можете да говорите така? Израел дори не се приближава по корупция до нивото на някои страни". В някаква степен това е коректна забележка.
Например, не е необходимо редовно да подкупвате служители, за да правите бизнес в Израел. В същото време, след събитията от последните няколко месеца, малцина оспорват съществуването на значителна корупция в тази страна.
След публикуването на горепосочената статия бившият командир на флота беше арестуван заедно с бивш министър и настоящ ръководител на голяма неправителствена агенция, генералния директор на Министерството на съобщенията, бившия шеф на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, бивш началник на израелската версия на спецчастите на американския флот, и помощник на сегашен министър, известен адвокат - и се очакват и още арести.
Това дори не засяга десетките кметове и градски служители, които вече са арестувани или понастоящем са обект на разследване в несвързани помежду си случаи.
Последните арести са пряк резултат от свидетелските показания на един от основните заподозрени в т.нар. "Подводничарска афера" (отнасящи се до подкупи, за които се твърди, че са налице в покупката на подводници и други военноморски кораби). Но за това ще стане дума по-късно.
В същото време "Израел Хайом" (вестник, наричан "Бибитон" или вестника на Биби), собственост на Шелдон Аделсон (най-големия дарител на Биби), излезе с голямо заглавие на първа страница, в която се казва, че полицията има сериозни доказателства за престъпни престъпления на Нетаняху по "Дело 1000". По "Дело 1000" се твърди, че Нетаняху е приел незаконни подаръци за стотици хиляди долари.
Филмовият магнат Арнон Милчан беше разпитан миналата седмица в Лондон с предупреждението, че е заподозрян, че е подкупвал Нетаняху, като му е давал подаръци. Според изтеклата информация от разследването показанието, което Милчан е дал, много вреди на Нетаняху.
Има засилващо се усещане, че между показанията на Милчан и на един от бившите началници на генералния щаб при Нетаняху, който стана държавен свидетел (забележка: не става дума за този, който беше арестуван), делото срещу Нетаняху е съществено и полицията скоро ще препоръча повдигане на обвинения.
Разбира се, "Дело 1000" е само част от онова, което вече се е превърнало в потоп от разследвания срещу Нетаняху и неговите най-близки довереници. "Дело 2000" включва твърдения за незаконно обещание за икономическа печалба, ако вестник "Йедиот Ахронот" би се съгласил да осигури положително отразяване на Нетаняху и отрицателно на неговите съперници. Доказателството в този случай се намира в записите на разговорите, в които са били отправени обещанията за "даване и получаване".
По отношение на "Случай 3000" (подводничарската афера) широко се спекулира, че след като всички подробности станат обществено достояние, този случай вероятно ще бъде най-големият случай на неправомерни действия в общественото пространство в историята на Израел.
Макар че този случай все още не е свързан директно с Нетаняху, той обаче е свързан с най-близките му доверени лица - включително личния му адвокат. Освен това Нетаняху беше ключовият актьор при вземането на решение за закупуване на въпросните флотски кораби - покупка, на която сериозно се противопоставяше тогавашният военен министър Моше Яалон.
Също така има нещо, наричано "Дело 4000", което се отнася до незаконната дейност на Шаул Елович, председател на Bezeq, основната телекомуникационна компания на Израел, за приятелството с когото Нетаняху беше принуден да признае. "Дело 4000" твърди, че Eлович, между другото, многократно е сключвал нелегални споразумения с ръководителя на министерството на съобщенията на Нетаняху, ръководещ регулирането на неговото дружество.
Ако всичко това не беше достатъчно, след продължителното дело от Канал 10 и Равив Друкер, кабинетът на премиера беше принуден да огласи регистър на телефонните обаждания между министър-председателя, главния редактор на "Израел Хайом" и Шелдон Аделсон. Списъкът показва много обаждания в дните около последните избори.
Този факт би могъл да представлява за Нетаняху допълнителна правна опасност, тъй като той заяви под клетва пред съда, че няма "влияние върху вестника" - като по този начин се избягва обвинението, че самият вестник е водел незаконна кампания (тъй като вестникът е свободен и струва на Аделсон милиони долари).
И накрая, скоро беше съобщено, че полицията е на път да препоръча обвинение срещу Сара Нетаняху за злоупотреба с над 100 000 щатски долара държавни средства за лична употреба.
Макар министър-председателят да не е пряко замесен в този случай, почти няма място за съмнение, че не е знаел какво прави съпругата му. Много хора обръщат внимание на това как Ицхак Рабин подаде оставка през 1977 г., когато стана известно, че съпругата му Леа не е закрила банкова сметка в САЩ, която са имали от периода, през който е бил посланик на Израел във Вашингтон (което по това време е било незаконно).
Въпреки многото афери, които обсаждат Нетаняху, никой не очаква от него да подаде оставка. Нетаняху многократно даде ясно да се разбере през изминалия месец в изказвания пред верните си поддръжници, че тези различни съдебни дела срещу него са част от лов на вещици от опозицията и "либералните" медии (въпреки факта разследванията се водят от назначени от Нетаняху хора) и той ще се бори срещу този "незаконен опит за вземане на властта".
Тъй като всички тези правни случаи продължават да се трупат, не е ясно колко дълго ще може да се задържи Нетаняху. Все повече и повече хора, с които говоря - дори и тези, които са гласували за Нетаняху в миналото - започват да казват: "Време е за промяна. Вероятно алтернативите няма да са по-лоши".


Премиерът Нетаняху отхвърли обвиненията в корупция и на свой ред обвини местните медии, че се опитват да дискредитират правителството на партията "Ликуд", чийто лидер е той


В Израел се състояха акции, чиито участници поискаха да се ускори разследването по делото за корупция срещу премиера Бенямин Нетаняху и той да бъде изправен пред съда. Премиерът на Израел е обвинен в корупция за получаване на пари от предприемачи


Главният прокурор на Израел обяви, че обмисля да повдигне обвинение за измама на Сара Нетаняху, съпругата на премиера Нетаняху. Тя е заподозряна в злоупотреби на стойност 359 хил. шекела, или 100 хил. долара с държавни средства за кетъринг, обясни министърът на правосъдието

"Корупцията е основна причина за емиграцията от Израел и за скъпотията, тя разрушава сплотеността на обществото", заяви основателят на новото обществено движение "Йошра ле Исраел" ("Честност за Израел"), адвокатът Айтан Арез на първата конференция на движението в Тел Авив.
Адвокатът призова събралите се участници във форума да се борят за изкореняване на корупцията с "нестандартни методи". По думите му корупционерите, подкрепяни от "армия адвокати, пиар-съветници и лобисти" използват всички средства, в това число уволнения и арести, за да заглушат гласовете на разобличителите на корупцията.
"Йошра ле Исраел", по думите на Арез, е създадена като противотежест на тази организирана сила и ще оказва помощ на борците с корупцията.
В конференцията участва и бившият съветник на Бенямин Нетанаху по проблемите на националната сигурност, ветеранът от "Мосад", професор Узи Арад. Той заяви, че адвокатът и съветник на Нетаняху Давид Шамрон, един от заподозрените по "Дело 3000", не може да служи в екипа на министър-председателя, представлявайки едновременно и интересите на безброй частни клиенти.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"