Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Глобус

Поведението на Ердоган няма нищо общо с нормалните форми на общуване

12. Септември 2017 , брой: 178   391   0Николас Бусе,
Франкфуртер алгемайне цайтунг

Наистина ли "е всъщност добре", както смята германското външно министерство, че германски депутати можаха да посетят една база на НАТО в Турция?
В действителност това е един недостоен и безпрецедентен случай. Защото германските депутати трябваше да посетят собствените си войници под шапката на НАТО. Игричките на Ердоган с правото на посещения на депутати от Бундестага, които той разиграва отдавна, няма да станат по-добри поради факта, че той все още изпитва известен респект към НАТО (разбирай Америка) и прави компромис по отношение на базата в Коня.
Основният проблем си остава това, че неговото поведение няма нищо общо с нормалните форми на общуване между съюзници. Все пак Германия и Турция имат договор за военно сътрудничество. Всъщност и германската политика носи известна вина за обърканата ситуация. Одобрението на парламента се оказа един инструмент, който прави Германия уязвима. Никой не можеше да предположи това. Случаят Инджирлик показа, че чужди сили могат много лесно да оказват влияние върху германските военни мисии и дори да ги прекратяват, когато използват парламентарните лостове. И когато се разсеят облаците, в Берлин трябва сериозно да се замислят дали сегашното парламентарно участие е върхът на мъдростта. Германският Бундестаг не може да има интерес от структурно отслабване на германската външна политика.
От също толкова принципно значение е и въпросът, какво ще стане с преговорите за присъединяване на Турция към ЕС оттук нататък? Едва ли можем да очакваме, че новата и силно импровизирана германска позиция по този въпрос, която е повлияна от предизборната борба, веднага ще срещне одобрението на останалите страни от Евросъюза. От Кипър например, който постоянно мисли за обединението си, трудно може да се очаква одобрение. Въпреки това следващият канцлер трябва да инициира дебат в Брюксел. И тук не става дума за това дали Ердоган ще припише на европейците вината за провала на преговорите. Става дума за това дали една страна, която се отдалечи толкова много от европейските ценности, изобщо има място в Европейския съюз.

БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"