Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Юли 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

"Глобус" - на 10 години

Дума

12. Септември 2017 , брой: 178   844   0
Снимка


Седмичното приложение на ДУМА за международна политика навърши тези дни 10 г. "Глобус" се роди през късното лято на 2007 г. по идея на тогавашния зам.-главен редактор на вестника Александър Перпелиев и тръгна с една тъничка червена хартиена папка, с надпис на ръка "Глобус" с три удивителни, в която трябваше да се събират предварително статиите за публикация. Папката още я има, макар че се използва за други нужди. Това обаче не е учудващото. Хората са склонни да държат край себе си всякакви вехтории, на които приписват сантиментална стойност.
Истинското удивление е, че и "Глобус" продължава да го има. В превратното време на вестникарството в България това действително си е постижение и знак за качество едновременно.
Десет години по-късно с чиста съвест може да кажем, че да се прави "Глобус" е героизъм от най-чиста проба, гарниран с голяма доза инат. През годините малкият екип от трима-четирима щатни журналисти и десетина външни автори успешно доказа, че маймуните могат да се ловят и с трици, но както се казва - "молим ви не повтаряйте това в домашни условия", върши се само от професионалисти. При това идейно мотивирани.
Форматът на изданието - шест аналитични, основно и преди всичко авторски текста, е без аналог в съвременния български печат и се превърна в една от отличителните черти на ДУМА, в сравнение с други политически всекидневници. "Глобус" се прави трудно, често се прави "на нокти", но смятаме, че си заслужава.
Както ДУМА, така и приложението й за международна политика са едно от островчетата, в конформисткия информационен поток, които дават другата гледна точка към острите международни проблеми. "Глобус", както и ДУМА, има нещо, което днес е дефицитна стока - позиция. Позиция, различна от това, което сега модно се нарича с купешката дума - мейнстрийм - доминиращата гледна точка за събитията, за случващото се и дори за генезиса на нещата. Това не е лесно. В наше време за подобно нещо се иска, без преувеличение, смелост. И вяра, че това, което пишеш, е правилното, че въпреки хулите, които не липсват, стоиш от вярната страна на барикадата.
Да. Дойде пак такова време. На барикади. На голямо разделение. Във въздуха мирише на буря, а облаците се сгъстяват и от Запад, и от Изток. Ние не можем да създаваме събитията, още повече да ги предотвратяваме. Опитваме се да ги прогнозираме, да формираме гледна точка, да отстояваме позиции, на които вие - нашите читатели, сте редом до нас, и които са издържали проверката на времето.
Съзнателно няма да изброяваме всички онези, които през годините допринесоха "Глобус" всяка седмица, професионално списан, да достига до вас. Всеки един от тях независимо колко дълго и дълбоко е съпричастен към създаването на приложението, заслужава вашите адмирации. Всеки един го е правил не заради размера на хонорара, най-малко поради това, или пък "заради едно име", а по волята на сърцето си. Бъдете уверени, че журналистите, застанали с имената и лицата си зад написаното в "Глобус", вярват в това, което пишат. Тази порода журналисти също започна да става дефицитна. Затова ни търсене, четете ни, знайте, че в тези страници ще намерите гласа на разума във времена на световна глупост и лудост.
Най-голямата награда за нас ще бъде, ако отново имаме повод да напишем подобен текст на 9-а страница във вестник ДУМА. Нещо като: "Глобус" - двайсет години по-късно".
Бъдете живи и здрави.

                           От редакторите
                          
                          
                          

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"