24 Април 2024сряда06:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Виртуози пеят поезия в София

На фестивала с вход свободен рецитал ще изнесат две от най-успешните акустични групи у нас

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 687

Феновете на акустичната музика и римите ще имат възможност да чуят виртуозни изпълнители по време на "Sofia Singer Songwriter Fest" - нов форум за изпята поезия. Гости от Сърбия, Хърватия, Румъния, САЩ и България пристигат в столицата ни на 30 септември и 1 октомври.
Събитието с вход свободен ще се състои в НДК, на сцената на клуб "Студио 5", от 18 ч. Сред изпълнителите се открояват Ведран Иворек (Хърватия) - известен с хита "Pozdravi Sunce", Оливера Драгичевич (Сърбия) - утвърдено име през последните 20 години, Миодраг Якшич - известен продуцент и издател в Белград, от САЩ ще дойде кънтри поетът и китарист Мат Петрарка, от Румъния - популярният и обичан бард Дан Ванна.
Сред българските участници са Маргарита Друмева (Силистра) Вяра Иванова (Бургас), Петко Славов (Казанлък), Maрияна Добрева (Бургас), Денис Апов (София), Борис Масларски (Бургас) и Виктор Макаров (София).
Тричленно жури в състав Васил Громков (БНТ), Миодраг Якшич ("Арте мюзик") и Пламен Сивов ("Точка БГ") ще определи победителя. Артистите ще се представят с три песни в две вечери. Рецитал ще изнесат и най-успешните български акустични групи - "Точка БГ" и "Lilly of the West". Първата е създадена през 2011 г. от Зорница Попова (вокал), Тодор Янкулов (китара, вокал), Красимир Първанов (китара, вокал), Пламен Сивов (китара, вокал). Съставът e издал четири албума ("Нови градски песни", "Предверие", "Акварел" и "Август"). Името на групата е по заглавие на една от най-известните им песни - "Точка БГ". Формацията се радва на голям интерес и изнася множество концерти. "Lilly of the West" е най-успешната българска кънтри група, създадена през 1996 г. След издаването на дебютен албум музикантите участват на престижни фестивали в Европа и Америка. През 1998 г. са избрани за "Най-добра кънтри и блуграс група на Европа". Печелят и награди от Световната кънтри и блуграс асоциация в Нешвил. "Lilly of the West" има богат репертоар, включващ кънтри, блуграс, суинг, джаз, ирландски и български фолклор и издадени девет албума.
Фестивалът се организира по повод международния ден на музиката и поезията - 1 октомври.

Чуйте официалния промо клип на SSSF: https://youtu.be/75Z-cFIqPkM

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ