27 Април 2024събота05:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фармацевт ли си, помощник ли си...

/ брой: 119

автор:Ева Костова

visibility 1029

Преди два дни депутатите приеха на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които в отсъствието на магистър-фармацевт в аптеките помощник-фармацевтите вече ще могат да продават лекарства, за които не се изисква лекарско предписание, хранителни добавки, санитарно-хигиенни средства и козметика. Преди ден в знак на несъгласие фармацевтите излязоха на протест - с точно обратното искане и от загриженост за здравето на пациентите. А последните никой за нищо не ги попита...
На протеста на фармацевтите стана ясно, че  законът, предложен от правителството, цели да се ликвидира фармацията като изкуство и да се превърне в търговия. "В аптечния бранш се наместиха хора с много пари, които целят да продават, вместо да отпускат лекарства", изтъкнаха още те. "Именно тези хора разглеждат пациентите като кесия с пари. Същите тези хора са натиснали правителството да узакони техния незаконен бизнес", коментираха още протестиращите. И попитаха: "Кой дърпа конците?"
Това е въпросът, я. Не сме ние, купувачите,  обаче, дето невинаги сме нясно, пък и не ни е работа, макар че парите във всички случаи ги даваме ние...
Пораждат се поне два въпроса на пръв поглед - дали депутатите разбраха какво гласуваха и дали протестиращите са наясно за какво протестират? Основание за подобни съмнения дават всички досегашни "ела ми-дойди ми" искания и претенции не от вчера и днес, които идват от различни камбанарии. Никой не е против "чистота в жанра", т.е. да продават в аптеките само дипломирани аптекари. Но помощник-фармацевтите също не са хора без образование. Пък и кой дипломиран фармацевт би се съгласил просто така, за народно благо, да отиде в село, където са останали само стари и, разбирай, болни последни мохикани? Ако там няма и лекар, за старците и помощник-аптекар е удар в десятката.
Става дума и за друго в исканията на фармацевтите - да се избегне монополът на собствениците на вериги аптеки, каквито сега има, като се регламентират правила, които занапред няма да позволят тяхното разрастване. Но колко хора ще останат без работа след това? Значи, ако се "проиграе" и този вариант, ще се окажат много потърпевшите. Не е ли по-добре някой да помисли за тяхната квалификация по всяко време и повече контрол върху работата им и от някой друг, а не само от собственика на аптеката.
В същото време малко под сурдинка минава предложение, което съвсем не е маловажно - промяна в механизмите за формиране на цени на лекарствените продукти. До момента на държавна регулация подлежаха цените на лекарствените продукти, които се отпускат по лекарско предписание, и цените на включените в Позитивния лекарствен списък продукти. Законопроектът предвижда да се въведе държавна регулация само по отношение цените на лекарствените продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък. За цените на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, и на тези без лекарско предписание, се въвежда регистрационен режим. Т.е. цената ще нарасне.
Ето къде е заровено кучето, господа депутати и фармацевти. В двора на пациента. И увеличението ще плаща той, независимо дали го обслужва магистър-фармацевт или папа римски...

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ