Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Март 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Варна отново става столица на анимационното кино

Дума

12. Септември 2017 , брой: 178   300   0
Снимка


Световният фестивал на анимационния филм ще се състои за 13-и път от 13 до 17 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна. Организатори са сдружение "Световен фестивал на анимационния филм" съвместно с община Варна и ФКЦ, с подкрепата на Министерството на културата, Националния филмов център, Държавния културен институт към МВНР, Националния фонд "Култура".
60 късометражни, 6 пълнометражни, 22 детски, 36 студентски филма и 8 телевизионни серии са включени в конкурсната програма. Раздел "Панорама" ще покаже 24 заглавия - най-доброто от световната анимация. Eротична програма - Midnight HOT, програма на членове на журито са още сред проявите. За председател на международното жури е поканен Мохамад Реза Карими Сареми - директор на Международния фестивал на анимацията в Техеран, който ще представи програма иранска анимация. Членове са Александър Петров (Русия) - носител на "Оскар", Невелина Попова (България), Золтан Силаги Варга (Унгария).
Студентски филми представят шест от най-добрите анимационни училища в България, Франция, Полша, Шотландия и Китай. За първа година ще гостува Дзилинският институт по анимация, Чангчун. Всички програми са съпроводени от представяне на университета и анимационната програма от студенти и преподаватели.
В рамките на фестивала ще се състои премиера на филма "Вятър работа" на Анри Кулев. Ще има ретроспективи на режисьори на анимационни филми или тематични прожекции, ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на пионера на сръбската анимация Никола Майдак - представена от Никола Майдак-младши, акцент е и събитието Иван Веселинов на 85. Лекция на тема "Актьорската игра в анимационното кино" ще изнесе Жорж Сифианос - преподавател в ENSAD - Париж, критик и автор на анимационна литература. Ще бъде представена учебна литература, свързана с анимацията и нейната история - "Анимационни сценарии" на Иван Веселинов. Предстоят срещи между чуждестранни и български професионалисти в сферата на анимацията (кръгла маса), отворени пресконференции и презентации на авторите към фестивала. Ще бъдат подредени изложби белгийски комикс - Валония-Брюксел, анимационни рисунки на студенти от НБУ. Ще бъде показан документален филм за звуковата версия на анимацията "Поща" (реж. Михаил Цeхановски), създадена в зората на звуковото кино, призната за уникален експеримент в историята на световната анимация. Проблемът е, че филмът загадъчно изчезва и никой не знае къде е. "В търсене на изгубената "Поща" проследява изследователската работа на киноведите Николай Изволов и Сергей Каптерев, които заедно със снимачния екип претърсват света в опитите си да открият изчезналата лента.
Ще бъдат организирани работилница за деца и работилница за юноши, водени от гост-лектора Карин Миралес от Франция.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"