20 Април 2024събота08:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Варна отново става столица на анимационното кино

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 412

Световният фестивал на анимационния филм ще се състои за 13-и път от 13 до 17 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна. Организатори са сдружение "Световен фестивал на анимационния филм" съвместно с община Варна и ФКЦ, с подкрепата на Министерството на културата, Националния филмов център, Държавния културен институт към МВНР, Националния фонд "Култура".
60 късометражни, 6 пълнометражни, 22 детски, 36 студентски филма и 8 телевизионни серии са включени в конкурсната програма. Раздел "Панорама" ще покаже 24 заглавия - най-доброто от световната анимация. Eротична програма - Midnight HOT, програма на членове на журито са още сред проявите. За председател на международното жури е поканен Мохамад Реза Карими Сареми - директор на Международния фестивал на анимацията в Техеран, който ще представи програма иранска анимация. Членове са Александър Петров (Русия) - носител на "Оскар", Невелина Попова (България), Золтан Силаги Варга (Унгария).
Студентски филми представят шест от най-добрите анимационни училища в България, Франция, Полша, Шотландия и Китай. За първа година ще гостува Дзилинският институт по анимация, Чангчун. Всички програми са съпроводени от представяне на университета и анимационната програма от студенти и преподаватели.
В рамките на фестивала ще се състои премиера на филма "Вятър работа" на Анри Кулев. Ще има ретроспективи на режисьори на анимационни филми или тематични прожекции, ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на пионера на сръбската анимация Никола Майдак - представена от Никола Майдак-младши, акцент е и събитието Иван Веселинов на 85. Лекция на тема "Актьорската игра в анимационното кино" ще изнесе Жорж Сифианос - преподавател в ENSAD - Париж, критик и автор на анимационна литература. Ще бъде представена учебна литература, свързана с анимацията и нейната история - "Анимационни сценарии" на Иван Веселинов. Предстоят срещи между чуждестранни и български професионалисти в сферата на анимацията (кръгла маса), отворени пресконференции и презентации на авторите към фестивала. Ще бъдат подредени изложби белгийски комикс - Валония-Брюксел, анимационни рисунки на студенти от НБУ. Ще бъде показан документален филм за звуковата версия на анимацията "Поща" (реж. Михаил Цeхановски), създадена в зората на звуковото кино, призната за уникален експеримент в историята на световната анимация. Проблемът е, че филмът загадъчно изчезва и никой не знае къде е. "В търсене на изгубената "Поща" проследява изследователската работа на киноведите Николай Изволов и Сергей Каптерев, които заедно със снимачния екип претърсват света в опитите си да открият изчезналата лента.
Ще бъдат организирани работилница за деца и работилница за юноши, водени от гост-лектора Карин Миралес от Франция.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ