Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Танц напред - назад

Ева Костова

12. Септември 2017 , брой: 178   568   0"Да сме благодарни на ЕС, че немалка част от нашите цигани работят там. Когато се върнат, те имат вече трудови навици и са направили крачка по посока на цивилизацията". Туй изрече вицепремиерът Валери Симеонов вчера. И категорично заключи с бодряческото: проблемът с циганския етнос е решим, трябва да има нужната политическа нагласа и готовност.
На кой ЕС благодари този човек? България не е ли в ЕС? ЕС някъде другаде ли е? Ние някъде другаде ли плащаме своя дял за членството? Тя, България, си е там, но Валери Симеонов сигурно не е разбрал, докато е бил по курортите да въвежда ред. Че то много станаха становете, на които тъче неуморно.
Колкото до интеграцията на ромите и решаването на проблема с този етнос, досега се изговориха реки от нищо незначещи думи, обещания, идеи. Има и мастита национална стратегия чак до 2020 г., план за действие покрай нея, има и Национална ромска платформа, пари от ЕС за интеграцията и куп организации, които вятър ги вее на бял кон. А хора като господин Симеонов бързо забравиха, че той самият нарече циганите "озверели човекоподобни", даже предложи изпращането им в "изолирани селища, които да бъдат превърнати в туристическа атракция". А подобни думи от един държавник може да доведат най-малкото до съответната реакция на озлобление и ненавист от другата страна. И това изобщо не е "политическа нагласа и готовност", дето според Симеонов трябва да я има. Защото, колкото и НСИ да крие броя на циганите в България, истината е че той нараства - те се увеличават 2 пъти на всеки 20 години. През 1934 г. са 80 000, а сега - 1,5 млн. души. Изчезват други... Значи няма вече накъде. Дори и да се върнат с трудови навици ромите от чужбина, крачката им към цивилизацията бързо ще се стопи. Какво ще им предложите тук? Какво ще им обещаете? Светло минало, може би...  

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"