17 Април 2024сряда00:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Макрон се изправя пред нови протести

Спорната трудова реформа отново изкара хиляди по улиците

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 23

Вторият по големина френски синдикат - Общата конфедерация на труда (CGT), призова членовете си към еднодневна стачка и планира протести в цялата страна.
Най-големият синдикат - умереният Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), определи законопроектите на Макрон като "дълбоко разочарование", но заяви, че няма да се присъедини към протестите на Общата конфедерация на труда. Подобна е и позицията на по-малкия профсъюз "Форс увриер".
Според радио RFI служители на над 4000 фирми са планирали да се включат в демонстрации в най-малко 180 града, включително най-големите (Париж, Марсилия, Лион и Тулуза), по данни на профсъюза CGT, който първи насрочи протеста. Държавната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) съобщи, че очаква да се движат едва половината или най-много две трети от регионалните влакове (RER) в предградията на Париж. Влаковете на дълги разстояния и столичното метро работят нормално. Има смущения в градския транспорт, в енергийния сектор и образованието. В демонстрациите се включиха и съюзи на студентите и учителите. Заедно с младежките крила на крайнолеви движения на улицата излезе и лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който получи третия най-добър резултат на президентските избори. "Непокорна Франция" ще проведе и собствена демонстрация на 23 септември.
Премиерът Едуар Филип представи на 31 август подробности от планираната трудова реформа, които разочароваха профсъюзите, но бяха посрещнати благосклонно от организацията на работодателите МЕДЕФ (MEDEF). Новото законодателство се очаква да бъде прието на 22 септември. Френските правителства от десетилетия се опитват да реформират трудовия кодекс, обхващащ 3000 страници, но в крайна сметка плановете им се разводняват под натиска на улични протести.
За Макрон това не е първи сблъсък със съпротивата на улицата, но е първи път като президент. Той беше икономически министър в кабинета на предшественика си Франсоа Оланд, когато отново масови протести отказаха тогавашното правителство от реформата. Според проучване, цитирано от радиото, 57% от французите подкрепят протестите.
Макрон, който посрещна и предишните протести с гневна реакция, не сдържа отговора си и по време на посещение в Гърция тези дни, когато каза на журналистите, че няма да се поддаде на "лентяи, циници и екстремисти" и ще доведе реформата си докрай. Говорителят на правителството Кристоф Кастане обаче по-късно уточни, че става дума за всички политици, които са били на власт преди Макрон, а не са успели да се справят с реформата, "спънала" редица президенти за последните десетилетия. Въпреки това той си навлече критики, а някои опозиционни политици съзряха елемент на презрение към "част от населението".
Макрон не беше в Париж, нито другаде в Европа по време на протестите, тъй като е на посещение на Карибските острови заради разрухата, която ураганът "Ирма" остави след себе си в отвъдморските територии на Франция.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ