Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Средновековието оживява в парка на Военната академия

Бойни демонстрации, занаяти и исторически достоверни реконструкции на костюми и въоръжение са сред атракциите, които участници от страната и чужбина ще предложат на 16 и 17 септември

Дума

13. Септември 2017 , брой: 179   294   0Кога за последно бяхте на средновековен турнир, стреляхте с лък или слушахте средновековна гайда? Всичко това може да видите на втория Софийски средновековен фестивал "Балканите през Средновековието" на 16 и 17 септември в парк "Военна академия", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 82, в София. Подарете си уикенд, потопени в средновековна атмосфера, забавлявайте се и научете нови и любопитни подробности за живота на Балканите през периода Х-ХV век, приканват организаторите на фестивала.
Автентичен военен лагер, бойни демонстрации, средновековни занаяти и исторически достоверни реконструкции на костюми и въоръжение са сред атракциите, които участници от страната и чужбина ще предложат на посетителите през двата дни на проявата, информира Владимир Драгиев.
В събота ще има и концерт на софийските средновековни формации "Ambient Folklore" и "Eriney" и обширна презентация за средновековната европейска фехтовка, а в неделя - турнир на бойци в истински средновековни брони и въоръжение. Посетителите ще могат да стрелят със средновековен лък, както и да се включат в част от демонстрираните занаяти.
Участници в програмата са MODVS VIVENDI - Средновековно общество в България, сдружение "Чигот", "18 пехотен Етърски полк" - Велико Търново, наемна дружина "Барадж", група "Верени", Витешка дружина "Св. Теодор Стратилат" - Сърбия, Витешка дружина "Златно буренце" - Сърбия, Ogary Pogoni - Чехия, клуб "Традиция" - Панагюрище, и свободни реенактори.
Програмата в съботния ден ще започне в 10 ч. и ще продължи до 20 ч. Тя представя средновековен лагер, музей на открито, стрелба с лък, средновековни занаяти - грънчарство, ковачество, кожарство, плетене на ризници, сечене на монети, тъкане и бродиране, изработка на средновековни бижута, иконопис, изработване на средновековни книги, средновековна диететика (храната през Средновековието), интерактивна игра със загадки "Тайните на манастира", средновековни игри за деца, средновековна музика на живо.
Бойна демонстрация край езерото ще има в 11 и 18 ч., от 15 ч. школа "Мотус" ще демонстрира средновековна фехтовка, от 19 ч. започва концертът на група "Ambient Folklore", от 20.30 ч. - на група "Eriney".
В неделя програмата е от 10 до 17 ч. и ще бъдат представени всички дейности като в съботния ден. От 11 ч. край езерото започва турнир със средновековно въоръжение, от 14 ч. - турнир по стрелба със средновековен лък, от 15 ч. край езерото ще има бойна демонстрация и в 17 ч. фестивалът ще бъде закрит.
Билетът за вход е 5 лв. на ден, а деца до 10-годишна възраст (включително) влизат безплатно с придружител. Внасянето на храни и напитки (освен вода) в парка е забранено. Забранено е и разхождането на домашни любимци (с изключение на кучета водачи).
Фестивалът се провежда със съдействието на Столичната община, Военната академия "Георги С. Раковски", MODVS VIVENDI - Средновековно общество в България, и сдружение "Чигот".


Снимки Софийски средновековен фестивал

 

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"