Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Срещи и премиери с празници "Албена"

Културното събитие, организирано от издателство "Захарий Стоянов", започва на 15 септември в Каварна

Дума

13. Септември 2017 , брой: 179   404   0Националните културни празници "Албена" се превърнаха в голямо събитие в духовния и художествения живот на Североизточна България. Тази година празниците, които се организират от издателство "Захарий Стоянов", "Албена" АД и общините в Североизточна България, ще се проведат за 16 път. У инициаторите се утвърждава впечатлението, че днешното общество има отчаяна нужда от нови будители. Като истински будители се явяват писателите, учените, художниците, музикантите и актьорите, които участват в събитията.
Празниците ще бъдат открити в галерията в Каварна на 15 септември, където ще гостуват акад. Георги Марков, литературният критик и историк Панко Анчев, поетите Боян Ангелов, Иван Гранитски и Цанко Цанев, белетристите Симеон Янев и Любомир Котев, историкът Стоян Райчевски. На 18 септември във варненската библиотека "Пенчо Славейков" ще се проведе литературно четене, на следващия ден будителите ще гостуват в Кардам и в Генерал Тошево. Три срещи ще имат на 20 септември - в Каспичан, в Смядово и в Шумен - в регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Празниците ще завършат в Разград с литературно четене в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев".
Акад. Георги Марков ще представи книгата си "Българското крушение. 1913 г." - най-сериозното историческо изследване на Междусъюзническата война, както и книгата "Любомъдрие", която разкрива философията на историята. Панко Анчев продължава със серията "Българският ум", този път книгата му е посветена на "непрочетения Г. С. Раковски", той осмисля творчеството на Ф. М. Достоевски в друго сериозно изследване "В зоната на здрача". Нова книга от поредицата "Бежанци" ще покаже издателството на празниците, тя е на Стоян Райчевски и е озаглавена "Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи. 1913-1944 г." Той е автор и на друга прелюбопитна книга - "Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия", която връща към корените.
Новите поетични книги на Боян Ангелов, който ще участва в проявата и с авторитета си на председател на Съюза на българските писатели, са "Поледица" и "В сянката на хоругвите". Цанко Цанев ще привлече с новите си книги "Отключени спомени" и "Време за обичане". Любомир Котев с книгата си с фрагменти "Multa paucis" събра овациите на читателите, търсещи умното четиво, и сигурно ще предизвика интерес и с дебюта си в Североизтока. Белетристът Симеон Янев посвещава книгата си "1876" на Априлското въстание, тази вълнуваща проза осмисля такива понятия като робство и свобода. Иван Гранитски се проявява и с другите си лица освен с поезията ("Гласът на тишината"). "Образ и метафора" събира поети и художници заедно, а "Знаци на прехода" предава част от яркото му публицистично творчество.

От галерията в Каварна започват срещите с любими автори на изд. "Захарий Стоянов"
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"