18 Април 2024четвъртък22:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Под 10 хил. тона ще е добивът на пчелен мед

В Югозападна България положението е трагично, алармират от бранша

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 39

През тази година добивът на пчелен мед у нас ще падне под 10 000 тона. Това е заявил пред БТА председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Миналата година добивът е достигнал 10 000 - 10 500 тона, но тази година ще е по-малко, най-вероятно под 10 000 тона, казва Михайлов. Той казва, че добивите на мед в страната варират между 6000 и 12 000 тона годишно.
Според него в Североизточна България, по течението на река Дунав, в Тракия има сравнително добри добиви, но в районите на Югозападна България "положението е трагично". И през тази година продукцията е спасена от масивите със слънчоглед, от който се засяват  5-6 милиона декара годишно. Около 70-75% от българския мед се изнася в ЕС или в трети страни, казва Михайлов. Останалата една трета остава за консумация от населението у нас и за подхранване на пчелите.
Цената на дребно на предлагания пчелен мед е реална, посочи Михайлов, според него обаче трябва да бъде увеличена цената за изкупуване на едро. Той даде пример, че билковият мед се изкупува от пчеларите по 4 лв. за килограма, а в търговската мрежа се продава за 10 лв. Биологичният мед се изкупува за 5-6 лв., а се продава за около 12 лв.
В момента действащите пчелари в България са около 19 хил., но те прогресивно намаляват, каза Михайлов. В сектора има млади хора и те са привлечени главно от програмите. Има и приемственост в семействата. Малка част от пчеларите - около 2-3 хил. годишно, кандидатстват по програми за подпомагане, тъй като за собствениците на пчелини с до 50 кошера не е изгодно да се регистрират и да плащат осигуровки.
През миналата година европейските страни са отчели най-сериозен дял от световния износ на пчелен мед. Става дума за 36,8%, което в парично изражение възлиза на 825,3 млн. долара, информира worldstopexports.com. Азиатските износители имат дял от 23,5%, следват ги Латинска Америка и Карибският регион - 14,5%, Океания - 10,6%, и Северна Америка - 7,8%. Африканските страни разполагат с 6,8% дял от износната търговия с мед. България е сред 15-те страни износители, които бележат най-висок нетен износ. Тя е на 13-о място с 28,1 млн. долара. На първите три места са Нова Зеландия, Китай и Аржентина. През изминалата година най-голям ръст в износа на мед спрямо 2012 г. се забелязва при Украйна - 247,9%, Нова Зеландия - 98,9%, Бразилия - 75,8%, Испания -36,5%, Белгия - 32,1%, и Виетнам - 30,6%. Трите страни с най-силен спад в износа на този продукт са Канада - 26,4%, Аржентина - 21,4%, и Мексико - 7,7%.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ