Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Еленко Божков:

ЕРП-тата събират пари за краден ток от коректните платци

Недостъпните електромери улеснявали манипулациите, смята експертът

Дума

13. Септември 2017 , брой: 179   389   0
Снимка


Под прикритието на "технологични разходи" електродружествата си събират парите за крадения ток от джобовете на коректните платци. Това мнение изрази вчера пред БТВ бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) експертът Еленко Божков. Той обясни как работи механизмът, с който се ощетяват потребителите. "Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици - това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи", обясни експертът.
По думите му част от загубите на ток са в трансформаторите, както и в линиите и шийните системи. В началото електродружествата имали право да отчитат по 14% загуби, които по-късно били свалени на 8. "Истинските технологични разходи са около 6%. Ние им даваме прекалено голям процент. Все още в този технически резерв влизат и кражбите", коментира Божков.
От думите му стана ясно, че в крайна сметка около 10% от заплатеното за ток всъщност покрива загуби на дружеството, които не са от технологичен характер. Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби. По думите му точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане. Според Божков монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление.
Преди дни главният оперативен директор в "ЧЕЗ Разпределение - България" Виктор Станчев заяви, че изрядните клиенти не плащат за откраднатия по мрежата ток. На година краденият ток струвал на дружеството между 20 и 30 млн. лв., но всички кражби са за негова сметка, увери той.

 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"