25 Април 2024четвъртък20:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак уволниха шeфа на Фонда за лечение на деца

Бивша директорка на столичната здравна каса и на болница "Св. Иван Рилски" поема фонда

/ брой: 179

автор:Аида Паникян

visibility 318

Със заповед на здравния министър Николай Петров е освободена директорката на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) д-р Тинка Троева. Едва вчера на обяд от МЗ оповестиха мотивите за поредното уволнение на шеф на фонда. Системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата, поясняват от МЗ.
От ведомството на Николай Петров подробно обясняват случай на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. Според становище на един външен експерт детски гастроентеролог присаждането на черен дроб може да стане в болница "Лозенец", а според другия - в чужбина. От ЦФЛД обаче не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е нарушение на правилника на фонда, категорични са от МЗ. Въпреки това  директорката издала заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина в Хамбург. Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в болницата, откъдето информират за влошеното му състояние и необходимост от трансплантация. Тогава директорката на ЦФЛД издава втора заповед за финансово подпомагане за трансплантация за 120 хил. евро и е изпратен до министъра за подпис формуляр S2. Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в листата на чакащите на Агенцията по трансплантация, което е пречка за допускане на подпомагането. Освен това то не е насочвано за консултация в българска болница, която има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.
В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов (който е и директор на болница "Лозенец"-б.р.) е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България, поясняват от МЗ. Заради тежкото състояние на детето, операцията ще бъде извършена в Германия.
В късния следобед в понеделник Троева била извикана в МЗ, но отказала да подпише заповедта и поискала среща с министъра. Не е ясно дали е имало такава среща. Според клауза в договора за назначение директорът на ЦФЛД може да бъде уволнен без предупреждение.
Троева зае поста на директор на фонда през март т.г., когато предшественикът й проф. Владимир Пилософ го напусна по искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Пилософ зае поста, след като през април 2016 г. предшественикът му Павел Александров и още 7 служители на фонда бяха задържани за участие в организирана престъпна група за длъжностни престъпления и получаване на подкупи. През октомври 2013 г. Александров бе уволнен от здравната министърка Таня Андреева, но през август 2014 г. бе върнат от служебния министър Мирослав Ненков.
 От 12 септември за директор на фонда е назначена д-р Мариета Райкова. Близо 10 години работи в Монтана, а от 2000 г. е в системата на НЗОК като главен експерт в болничната и в извънболничната помощ, от 2004 г. е директор на Столичната здравна каса. От 2015 г., след като Петър Москов уволни директора на Университетската болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев, Райкова оглави лечебното заведение.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ