Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

НИКМИ асфалтирала незаконно зелена общинска площ

Столичните общински съветници отнеха правното основание на фирмата да иска разрешение за строеж на небостъргача в кв. "Стрелбище"

Деси Велева

13. Септември 2017 , брой: 179   523   0Станалата скандално известна с намерението си да строи небостъргач върху зелена площ в кв. "Стрелбище" компания НИКМИ е асфалтирала незаконно зелена площ, която е общинска собственост. Това стана ясно по време на заседание на комисията по околна среда към Столичния общински съвет. Съветниците разглеждаха искане на фирмата за право на преминаване през общински терен, който е разположен между трите кули на "Милениум център" на бул. "България". Отказвайки тази възможност, общинарите бяха осведомени от главния архитект Здравко Здравков, че НИКМИ вече са асфалтирали незаконно същия терен. Той не само е отреден за зелена площ, а е и публична общинска собственост. Архитектът вече е сезирал ДНСК, а това вчера направиха и общинските съветници от комисията. Те решиха да изпратят и писмо до кмета на район "Триадица" Николай Терзиев, който миналата година е дал положително становище на старо искане на НИКМИ за право на преминаване през въпросния общински терен.
Общинските съветници предприеха и първите мерки след лятната си ваканция да защитят зелената площ в кв. "Стрелбище", върху която НИКМИ иска да строи небостъргач. Вчера те прекратиха производството по одобряване на проект за Подробен устройствен план в района, с което фирмата губи правното основание да иска разрешение за строеж на високата сграда. Главният архитект обяви, че от общината ще поискат да се обяви за нищожно съдебното решение, което защитава инвеститора и нарежда на Здравков да издаде разрешение за строеж. Той все още отказва да го направи и вече има ново нареждане да бъде глобен. Здравков отново припомни, че съдебното решение на практика отменя Подробния устройствен план. От думите му стана ясно, че кметът Йорданка Фандъкова е наредила проверка на всички сгради на НИКМИ. "От фирмата са изключително арогантни, възползват се от всички вратички на закона и битката ще бъде сериозна", обобщи Здравков. В рамките на терена има 56 дървета, за които няма разрешение за отсичане.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"