26 Април 2024петък08:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП запозна посланиците от ЕС с антикорупционния си закон

Нужна е реална и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, заявиха социалистите

/ брой: 179

автор:Юлия Кулинска

visibility 401

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и членове на ръководството на партията представиха на посланиците на страните членки на ЕС проекта на левицата за антикорупционен закон на работна закуска. Това съобщи зам.-председателят на ИБ на БСП Деница Златева на брифинг вчера. Срещата е продължение на започналите консултации със съсловни организации и представители на съдебната власт по законодателството за борба с корупцията. "Запознахме дипломатите с основните принципи, върху които е стъпил нашият проект. Той им беше изпратен, преведен на английски, преди две седмици, защото сме твърдо убедени, че тази чувствителна тема трябва да бъде дискутирана и в тесен диалог с европейските партньори", обясни Златева. Тя припомни, че през ноември се очаква да излезе и следващият доклад по механизма за сътрудничество и оценка.
"Преди близо година декларирахме пред посланиците нашето категорично намерение БСП да изработи своя концепция за антикорупционно законодателство и за съдебна реформа и те да бъдат приоритет за политиките на левицата", поясни Златева. Уверихме посланиците, че темата ще е основна в работата на ПГ на "БСП за България", но това не произтича от факта, че очакваме доклада на ЕК, подчерта тя. Основният принцип, върху който е стъпило законодателното ни предложение, се базира върху волята и желанието за реални резултати в борбата с корупцията, а не просто за механично обединение на няколко съществуващи към момента институции, и това е залегнало в основните препоръки в доклада от януари, твърди Златева. Тя уточни, че текстът е представен и пред посланиците на САЩ и Русия и че тепърва ще се организират срещи с дипломати на държави извън ЕС.
"Наблегнахме на разликата, които има между нашия проект и този на правителството. Очертахме и основните пунктове, от които не бихме отстъпили. Това са разследващите правомощия на новосъздадения орган, неговата структура, както и той по назначение да бъде достатъчно отдалечен от изпълнителната власт и мнозинството в НС. Нашето предложение е това да е президентът", обясни зам.-председателят на ПГ и член на ИБ на БСП Крум Зарков. Той посочи, че посланиците са се интересували за времевия порядък, в който ще се проведат дебатите. Гарантирахме нашата готовност това да се случи сравнително бързо, така че да имаме качествен законодателен продукт през тази сесия на парламента, уточни Зарков. Той обяви, че вече е проведена среща с представители на Венецианската комисия и ще им бъде изпратен законопроектът на БСП, което ще гарантира съгласувани права на лицата, попадащи под дейността на агенцията.
Зарков отхвърли обвиненията, че адвокати извън БСП са изработили новия закон. Той е категоричен, че проектът е дело на членове на правната комисия на партията и е бил подложен на обсъждане в НС на БСП. Зарков допълни, че документът е бил изпратен само за консултация до кантората "Илиев и партньори", с която левицата си сътрудничи от 5-6 години.
Социалистът опроверга изказване на Цветан Цветанов, че двата проекта се припокриват на 75%. "Ако може да се говори за подобно нещо, то е най-много 25%. Основната разлика между двата закона е, че този на левицата се върти около наказателното преследване на корупционните практики, докато управляващата партия се фокусира върху гражданската конфискация", коментира Зарков.



Социалистите гарантираха пред посланиците готовността си през тази сесия на НС България да има качествен законодателен продукт


Преди началото на пресконференцията Корнелия Нинова пострада на път към "Позитано" 20 при катастрофа на кръстовище в София. По първоначална информация автомобилът й е спрял на светофар, а зад него е имало такси. В този момент "Мерцедес" се удря в таксито, а то в служебната кола на лидера на БСП. От камшичния удар е пострадал вратът й, но не е сериозно. Нинова е потърсила лекарска помощ. Тя трябваше да участва в брифинга, който закъсня с 10 минути. Заради инцидента беше отменено заседанието на ИБ на БСП, насрочено за 14,30 ч.  

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ