Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Скандалът в СМГ избухна с нова сила

И.д. директор Савова гони без обяснение учителите, назначени с конкурс при стария шеф Стоянов

Дума

13. Септември 2017 , брой: 179   1014   0Войната в Софийската математическа гимназия избухна с нова сила, след като новата и.д. директор Зоя Савова е поискала писмено в петък от учителите, назначени с конкурс по времето на уволнения вече директор Антони Стоянов, договорите им да се прекратят "по взаимно съгласие". Това съобщи вчера сайтът Offnews. Договорите на новоназначените педагози са в сила от 1 септември. В писмото на Савова няма мотиви за искането. В момента конкурсите за преподаватели в повечето училища са приключили и вече е късно педагозите да си намерят работа, още повече, че са отклонили други предложения, след като спечелили конкурса за СМГ.  
Основанието за прекратяването на договорите е неясно, училището има достатъчно часове по български, провело е законни конкурси, договорите са подписани и регистрирани в НАП, а прекратяването им "по взаимно съгласие" би означавало да не се платят и обезщетения, твърдят потърпевшите. Според техни колеги новото ръководство иска да върне на работа тримата учители, на които Антони Стоянов в началото на лятото не поднови срочните договори - Божидар Георгиев, Надя Владева и Ана Илиева. Според учители в гимназията те продължават обаче да ходят на работа и да се вписват в протоколите на педагогическия съвет. 
Сред потърпевшите, чието освобождаване се иска сега, са учителите по български и литература Методи Кирилов и Гергана Търнева, която е учител за първа година. След връчените в петък писма им е даден 7-дневен срок да решат дали са съгласни на раздяла "по взаимно съгласие". Според Търнева, ако бъдат освободени, им се дължи обезщетение, а Кирилов настоява за отговор защо не трябва да е на работа, като има всички законови основания за това. По думите му за 15 години стаж "такова чудо не е видял".
Самата Савова бе назначена за и.д. директор в странен конкурс. Както ДУМА писа, обявата на началничката на регионалното управление Ваня Кастрева бе публикувана в 15.03 ч. в деня на уволнението на Стоянов 4 септември, а  крайният срок за подаването на документите (само на ръка) бе в 17 ч. същия ден. Документи подават трима, от които Кастрева назначава пенсионираната учителка Савова.
Все още не е ясно дали Савова е върнала на работа Петя Тодорова, която бе уволнена от Стоянов заради неправомерни действия срещу учениците от СМГ в конкурса "Европейско кенгуру". След организирани протести Кастрева уволни самия Стоянов, а вчера журналисти са забелязали Тодорова да си тръгва от училището. Тя е член на настоятелството на СМГ, оглавено от родителка на нейна ученичка, което пък незаконно е събирало и разпределяло стотици хиляди левове от курсове, тъй като за модул от 30 учебни часа родителите плащат 180 лв., а някои учители водят по 3-4 модула (случая ДУМА анализира подробно в броя от 11 септември). В списъка на учителите, които ще водят курсове през започващата учебна година, са имената и на Тодорова, и на Савова.  
ДУМА не успя да вземе мнението на Ваня Кастрева за новия екшън вчера, тя не вдигаше телефона си. А телефонът на министър Красимир Вълчев, който имаше срещи в провинцията, бе изключен.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"