Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Европарламент

Станишев: Усилията си заслужаваха!

Президентът на ПЕС коментира традиционната реч на Жан-Клод Юнкер пред Европарламента

Дума

13. Септември 2017   584   0"Изключително съм доволен, че България бе споменавана толкова често в изказването на председателя на ЕК, и то в положителна светлина. Усилията ни не са били напразни." Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев веднага след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приключи речта си пред парламента в Страсбург.
"Срещите ми с Жан-Клод в качеството ми на президент на ПЕС, както и разговорите на премиера Борисов, очевидно имат своя положителен ефект. Когато се действа с обединени усилия в името на национални цели като приемането на България в еврозоната и в Шенгенското пространство – това дава резултати. Днес Жан-Клод Юнкер твърдо заяви, "че е време България и Румъния да влязат в Шенген" – нещо, за което проведох и национална кампания през 2015 г., отстоявам постоянно, имам подкрепата на европейските социалисти и поставих още веднъж при личната ми среща с председателя на ЕК това лято", заяви Станишев.
"Юнкер обяви, че и страните, готови да влязат в еврозоната - каквато е България, трябва да бъдат допуснати колкото може по-бързо.  Още едно доказателство, че когато има воля, резултатите рано или късно ще дойдат", каза лидерът на ПЕС.
В речта си Юнкер се обяви и против доста противоречивата идея за Европа на 2 скорости,  срещу което от самото начало са против както европейските, така и българските социалисти. "Европа има два бели дроба, единият на изток, другият на запад, и ако не диша с двата едновременно, би се задушила", отбеляза председателят на ЕК.
"Намирам това за положителен знак. Неслучайно президентът на ЕК описа Европейския съюз като свързващ "Европа от Виго (Испания) до Варна", а не използва някой по-източен град в друга държава. Това означава, че ние сме в дневния ред и трябва да се възползваме в максимална степен по времето на българското председателство на съюза", изтъкна Станишев.

 

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"