Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Британската армия избра ЗРК Ceptor С

Дума

14. Септември 2017 , брой: 180   100   0Армията на Великобритания е избрала замяна на основния си зенитно-ракетен комплекс Rapier ("Рапира"), съобщи порталът за военна информация Пан.бг. Това е сухопътният вариант на морският ЗРК Ceptor ("Учител" от латински), който бе представен на военно изложение DSEI 2017. В сравнение с Rapier, Land Ceptor има 3 пъти по-голям обсег (над 25 км) и е в състояние да прихване цели при всякакви метеорологични условия, включително крилати ракети и други управляеми боеприпаси.
В Кралския военноморски флот системата е известна като Sea Ceptor, която също дебютира на DSEI 2017, монтиран в кърмовата част на модернизираната фрегата Tип 23 "Аргайл". Чрез закупуването на една и съща ракета, за да отговори на нуждите на противовъздушната отбрана както на британската армия, така и на Кралския военноморски флот, разходите за разработка са значителни.
ЗРК Land Ceptor, представен на DSEI, в момента преминава сертификационни тестове за британската армия, има значително променен дизайн спрямо прототипите от първоначалната разработка. Отличителната черта на новия дизайн е неговата модулна пускова установка. Автомобилната платформа разполага с палетизиран модул за зареждане, който позволява бързо презареждане на пълен боекомплект и възможност за монтаж и демонтаж, позволяваща по-широка гама от възможности за въздушен, морски, железопътен транспорт. Пусковата установка е с общ интерфейсен модул, което прави възможно лесно да бъде интегрирана в широк диапазон от превозни средства. 

ЗРК Ceptor е унифициран с предхождащия го морски вариант

 

 

Оръжие

  • Миниатюрното емирство купува още 24 изтребителя
    21. Септември 2017 185
    65
    0

    Миниатюрното, но изключително богато близкоизточно емирство Катар скоро ще притежава повече и по-модерни изтребители, отколкото редица европейски страни, взети заедно. На 17 септември стана ясно, че катарските власти са решили да закупят 24 изтребителя "Еврофайтър", британско производство. Това споразумение е било подписано в столицата Доха...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"